Lotyšská Riga: Hlavné mesto s ohnivým srdcom

2017-10-12 12:00:00 |   |    | 

Pobaltské krajiny lákajú v ostatných rokoch čoraz viac turistov. Lotyšsko hrá medzi nimi prím a s radosťou sa vždy pochváli najmä hlavným mestom Rigou. O tom sa hovorí, že má ohnivé srdce. Jeho centrum je neustále živé, stretávajú sa v ňom mladí ľudia, ktorí sa radi zabávajú, milujú hudbu a tanec. Energia, ktorá prúdi ich žilami, sa potom prenáša i do ulíc samotnej Rigy. Okrem toho vám však prináša i bohatú zmes pamiatok, medzi ktorými vynikajú najmä secesný štýl architektúry.



 

Centrum vikingského obchodovania

Dejiny Rigy sa začali písať v 2. storočí. Vtedy sa tam nachádzal veľký prístav, ktorý využívali počas plavieb do Byzancie. Neskôr jeho výhodnú polohu objavili aj Vikingovia, ktorí toto miesto počas stredoveku premenili na jedno z centier obchodovania. Túto pozíciu si Riga udržala po dlhé roky a domáci z nej vyťažili maximum pre rozvoj celej oblasti. V súčasnosti je najväčším mestom Lotyšska a stále sa teší veľkej pozornosti zahraničia. Zo Slovenska sa však do Rigy nedostanete žiadnym priamym leteckým spojením. Musíte absolvovať prestup v niektorej z okolitých krajín.

 

Najväčšie európske trhovisko

Každé veľkomesto sa môže pochváliť veľkým trhom, na ktorom si kúpite rôzne domáce pochúťky. Inak tomu nie je ani v Rige, kde vás počas nákupov čaká jedna výnimočnosť. Tunajší centrálny trh je najväčším v Európe, pretože sa rozprestiera na ploche piatich pavilónov. Zameraný je predovšetkým na predaj potravinárskych výrobkov. Môžete si tam kúpiť nielen čerstvú zeleninu, ovocie, mäso a syry, ale aj rôzne zaváraniny alebo tradičné domáce jedlá.

 

Dom čiernych hláv

Dom čiernych hláv kedysi slúžil ako centrum obchodníkov. A keďže tí v minulosti nosievali na hlave pokrývky v tejto tmavej farbe, podľa toho dostal i svoju charakteristickú prezývku. Pôvodná budova pochádza zo 14. storočia, počas vojny ju však úplne zničili a v roku 1999 postavili od základov znova. Budova má nádherné exteriérové zdobenie a v súčasnosti v nej sídli turistické informačné centrum.

 

Traja bratia

Celé historické centrum je chránenou pamiatkou UNESCO. Nájdete tam viacero zaujímavých stavieb, ktorým dominuje spomínaný secesný štýl. Väčšina budov si so sebou nesie i nejaký zaujímavý príbeh, ktorý jej pridáva na atraktívnosti. Tak tomu je i v prípade Troch bratov, ktorí boli postupne postavení v 15., 16. a 17. storočí. Najskôr vznikol biely, potom pribudol žltý, ktorý sa nachádza v strede, a najmladším je zelený dom. Tieto budovy sú najstaršími obytnými domami v Rige. Niektoré dohady hovoria o tom, že sú vtipnou odpoveďou na podobnú stavbu Troch sestier v Tallinne.

 

Pamätník slobody

Lotyšsko počas svojich dejín zažilo tvrdé boje o samostatnosť a slobodu. Najťažšie z nich prebiehali v rokoch 1918 až 1920, keď zúrila veľká vojna za nezávislosť. Stovky odvážnych mužov prišli o život v boji za lepšiu budúcnosť ich rodín. Aby ďalšie generácie nikdy nezabudli na ich hrdinstvo a sttočnosť, v roku 1935 im postavili veľký Pamätník slobody, na ktorom hrdo tróni žena držiaca tri hviezdy. Tie symbolizujú spojenie troch hlavných regiónov, ktoré vytvorili túto krajinu.

 

Najväčšia stredoveká katedrála v Pobaltí

Základy tejto katedrály postavili v 13. storočí. Až do konca 18. k nej pridávali stále nové časti, čo jej vynieslo jeden z pobaltských rekordov, keď sa stala najväčšou katedrálou v tomto regióne. Zaujímavosťou je, že každá nová etapa výstavby bola poznačená ďalším stavebným štýlom. Vďaka tomu je dnes katedrála skvelou ukážkou rôznych typov architektúr. Posledná pristavená časť je vysoká baroková veža. Podlaha pôvodne katolíckeho kostola ukrýva množstvom hrobiek. V minulosti totiž ľudia platili veľa peňazí za to, aby boli pochovaní čo najbližšie k oltáru. Prostredníctvom toho si chceli vykúpiť svoje hriechy a dostať sa do neba. V období komunizmu katedrálu využívali na organizovanie koncertov vážnej hudby. Momentálne patrí pod správu evanjelickej cirkvi.

 

Automobilové múzeum

Milovníci historických automobilov by istotne nemali vynechať návštevu vzácnej lotyšskej zbierky motorových vozidiel. Môžete si tam pozrieť viacero historických unikátov, medzi ktorými vynikajú autá, na ktorých sa kedysi vozili napríklad Stalin alebo Brežnev. V múzeu nájdete i repliku prvého automobilu na svete. Výstava je prispôsobená pre rodiny s deťmi, ktoré zaujmú interaktívne panely.

 

Autor: David

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa