4 dni v Paríži: Ako vyťažiť maximum z minima v najnavštevovanejšom meste planéty

2017-08-29 00:00:01 |   |    | 

Rozhodli ste sa navštíviť najznámejšiu francúzsku metropolu a potrebujete si spraviť kompletný program na 4 dni tak, aby ste nič dôležité nevynechali? My vám poradíme, ako na to!



 

DEŇ 1

Našou prvou zastávkou je veľkolepý zámok Versailles s nádhernými záhradami, ktoré sa rozprestierajú až na ploche 67 000 m2. Zámok bol až do Francúzskej revolúcie kráľovským sídlom a je považovaný za vrchol francúzskej architektúry. Jeho honosnosť a ozdobnosť jasne odrážajú márnotratnosť kráľa Ľudovíta XIV. (kráľ Slnko).

Najpriestrannejšou a najkrajšou miestnosťou zámku je Zrkadlová sieň, ktorá je zdobená zrkadlami a bohatými maliarskymi kresbami.  Dôležitou súčasťou dokonalo symetrických záhrad sú fontány rôznych veľkostí a tvarov. Medzi najkrajšie patrí Neptúnova fontána, Dračia fontána, ktorá vystrekuje až do výšky 27 metrov alebo napríklad Fontána bohyne Léto, inšpirovaná Ovídiovými Metamorfózami.

V tento deň sme sa ešte vybrali pozrieť aj Luxemburské záhrady a gotickú katedrálu Notre Dame, ktorú sčasti preslávil aj francúzsky spisovateľ Victor Hugo v románe Chrám Matky Božej v Paríži.

Na sklonku dňa sme ešte zablúdili do Pantheónu, ktorý má v podzemnej krypte hrob aj spomínaného Victora Huga, ale navždy tu odpočíva napríklad aj J.J. Rousseau či Voltaire.

Ak vás trávenie času v podzemí Paríža zaujalo, určite by ste nemali zabudnúť navštíviť ani najväčší masový hrob sveta a to konkrétne tajomné Parížske katakomby.

TIP OD NÁS - Naplánujte si výlet do Versailles podľa harmonogramu Fontánových show, aby Vám neušiel zážitok zo spievajúcich fontán. Romantické duše si môžu spraviť piknik vo versaillských alebo luxemburských záhradách.

 

DEŇ 2

Ďalšou žiaducou zastávkou je palácový komplex Louvre. V bývalej kráľovskej rezidencii sa dnes rozprestiera jedno z najväčších a najpopulárnejších múzeí sveta - Musée du Louvre. Hlavný vstup do múzea tvorí obrovská sklenená pyramída ako symbol modernej parížskej architektúry.

V múzeu nájdeme 7 stálych expozícií z obdobia Egypta, Grécka, Starého Ríma, ale aj renesancie či stredoveku, ako aj zbierky moderného umenia. Súčasťou múzea sú známe sochy a obrazy ako napríklad Da Vinciho Mona Lisa, fragmenty sôch z aténskej Akropoly, Michelangelovi Spútaní otroci, ale aj diela Boticelliho, Rembrandta, Raffaela, atď.

Hneď vedľa múzea sa rozprestiera kráľovský komplex Palais Royal, ktorý dal postaviť kardinál Richelieu. V nádvorí sa nachádza verejný park, ktorého návštevu by ste určite nemali vynechať, keď už sa potulujete po okolí. Potešujúci je aj fakt, že v parku, ale aj po celom Paríži, nájdete mnoho fontánok na pitnú vodu, čo vám pomôže ušetriť peniaze namiesto kúpy drahej balenej vody.

Po návšteve múzea v Louvre sme sa vybrali pozrieť historickú časť Montmartre. Táto umelecká štvrť s pochybnou históriou láka turistov do svojich malebných uličiek s maliarmi a muzikantmi. Pôsobil tu napríklad aj Picasso či Renoir. V Montmartre sa nachádza aj populárny francúzsky kabaret Moulin Rouge, v priestoroch ktorého vystupovalo nemálo zvučných mien ako napríklad Frank Sinatra či Ella Fitzgerald. Nájdete tu tiež známu modrú stenu, na ktorej je v 311 jazykoch napísané „Ľúbim Ťa“.


Na samom vrchu sa rozprestiera bazilika Sacré-Cœur (Chrám najsvätejšieho Ježišovho srdca).
Návšteva Montmartre sa oplatí najmä v podvečerných až večerných hodinách, kedy je v uliciach živo a určite nevynechajte ani ochutnávku vína v jednej z mnohých miestnych vinárničiek.

TIP OD NÁS - Na prehliadku Louvre-u si odporúčame vyhradiť aspoň 5 hodín, pričom najlepší spôsob prípravy a šetrenia času je vziať si zoznam toho, čo si plánujete pozrieť.

 

DEŇ 3

V prípade nepriaznivého počasia odporúčame navštíviť Mesto vedy a priemyslu. Po dvoch dňoch strávených prezeraním najväčších turistických atrakcií Paríža je toto obrovské vedecké múzeum správnou voľbou pre netradične strávený deň a nové informácie.

Trojposchodové múzeum ponúka zábavu a atrakcie na celý deň v podobe stálej expozície rozdelenej do rôznych častí (matematika, hra so svetlom, zvuky, oceán, energie, vesmír, biológia, atď.), rôznych pokusov, interaktívnych zón, vedomostných hier a mnoho ďalších.
Súčasťou areálu je tiež ponorka francúzskeho vojenského námorníctva Argonaute S636, panoramatické kino La Géode a iné zaujímavosti.

Po pár hodinách strávených v meste Vedy a priemyslu nám ešte zostáva čas na večernú „Eiffelovku“, symbol Paríža. Eifellova veža so svojimi 320 metrami narazila na odpor parížskeho obyvateľstva, ktoré túto už v súčasnosti najznámejšiu atrakciu Paríža prezývali „tragickou pouličnou lampou“ alebo aj „pochmúrnym továrenským komínom“.

TIP OD NÁS - Eiffelova veža sa po zotmení mení na blikajúcu atrakciu, a to každú celú hodinu po dobu piatich minút.

 

DEŇ 4

Na posledný deň sme si nechali svetoznámy obchodný bulvár Champs-Élysée (Elyzejské polia), kde našlo domov mnoho kaviarní a luxusné obchody svetoznámych značiek.

Na konci ulice sa dostanete k ďalšej významnej pamiatke Paríža a tou je Víťazný oblúk (Arc de Triomphe), postavený Napoleonom ako symbol jeho sily a víťazstva vo vojnách. Do stien oblúka sú vyryté boje, v ktorých Napoleonovi vojaci bojovali, a v strede pod oblúkom je pochovaný neznámy vojak, pri hrobe ktorého horí večný oheň.

TIP OD NÁS - Posledný deň odporúčame spraviť si čas na náhodné potulovanie po francúzskych uličkách a spontánne objavovanie zaujímavých a krásnych miest, ktoré Paríž v sebe ukrýva.

 

- Beáta Hajduová -

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pixabay, autor

Hodnotenie článku:
3.7/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa