Nemecký Norimberg: Potešenie pre oči aj žalúdok

2017-10-02 12:00:00 |   |    | 

Norimberg je druhé najväčšie mesto Bavorska a niekedy nezaslúžene stojí v tieni Mníchova. Jeho centrum vás pritom zavedie späť do stredoveku a ponúkne vám nielen veľa atrakcií, ale aj gastronomické pochúťky. Z Viedne sa tam dostanete priamou leteckou linkou, ale taktiež pohodlnými priamymi vlakovými spojeniami. Cesta z Rakúska trvá približne päť hodín. Vlaková stanica sa nachádza priamo v centre a vy sa hneď môžete pustiť do skúmania vášho nového obľúbeného mesta.



 

Historické centrum s najstaršou ulicou

Počas 2. svetovej vojny bola väčšia časť Norimbergu úplne zničená. Domácim obyvateľom sa však vďaka veľkému úsiliu podarilo budovy zrenovovať a uchovať ich pôvodné čaro. Najzaujímavejšou lokalitou je historické centrum s typickými stredovekými budovami. Najstaršou časťou Norimbergu je ulica Weissgerbergasse, kde zároveň nájdete aj najviac pôvodných budov. I keď je teraz vyhľadávanou atrakciou, v minulosti nebola až tak populárna. Kvôli úzkym priestorom sa v nej udržiaval ťažký zápach a ľudia sa jej už z diaľky vyhýbali. Najstaršia zachovalá budova v meste pochádza z roku 1341 a nachádza sa na začiatku tejto ulice. Neďaleko si môžete pozrieť aj hotel Elch, ktorý je druhým najstarším hotelom na svete. Blízko stanice nájdete zrenovovanú uličku remeselníkov, kde si môžete v historických domčekoch kúpiť rôzne ručne vyrobené darčeky.

 

Hrad s obrannými vežami

Okolo historického centra prechádzajú obranné múry s obrannými vežami. Tie boli kedysi hranaté, no neskôr im dali oblý tvar, keď ich jednoducho obalili ďalšou vrstvou tehál. Takto zabezpečili, že veže boli odolnejšie voči streľbe z dela. Ani tieto obranné časti však nedokázali ochrániť hrad počas najväčších bojov 2. svetovej vojny. Aj on patril medzi zničené budovy, ktoré museli kompletne zrekonštruovať. Turisti si tam dnes môžu pozrieť hlavnú časť s kaplnkou, ktorá patrí k najstarším častiam komplexu. Dostanú sa tiež do jednej z veží a navštívia historické múzeum. Kombinovaný lístok do všetkých pamiatok stojí 7 eur, môžete si však zakúpiť aj samostatné vstupy iba do jednotlivých častí.

 

Cesta historickou električkou

Prvá električková trať v Norimbergu bola sprístupnená na začiatku 20. storočia. Mala iba pár kilometrov a slúžila na prepravu veľkých sudov piva. Postupne ju sprístupnili aj verejnosti a stala sa tak najobľúbenejším spôsobom dopravy. Najstaršia trať patrila električke číslo 15. V súčasnosti už po tejto línii jazdí iba historické vozidlo, ktorým sa môžete zviezť vždy dva dni v mesiaci. Informácie o presných dňoch a časoch nájdete na stránke mesta. Jedna jazda stojí 9 eur a v cene máte aj návštevu historického depa. Električka má v tieto vybrané dni osem špeciálnych historických jázd.

 

Mesto kostolov

Prvá prechádzka centrom mesta môže pôsobiť trošku mätúco. Jednotlivé námestia sú veľmi podobné a navyše na nich nájdete tri veľké katedrály, ktoré na prvý pohľad vyzerajú veľmi podobne. Najznámejšia a najväčšia z nich je zasvätená svätému Lorenzovi. Pochádza zo 14. storočia a známa je vďaka bohatému zdobeniu a vzácnym sochám. Druhý kostol je zasvätený panne Márii, má skromnejší interiér, no významné exteriérové zdobenie. Na námestí pred ním sa nachádza veľký trh, na ktorom si i dnes môžete kúpiť rôzne lokálne potraviny. V jeho blízkosti je postavená pozlátená fontána s nízkym železným plotom. Na ňom nájdete jeden pohyblivý kruh. Ak ním potočíte a zaželáte si, aby ste sa ešte niekedy vrátili do Norimbergu, toto želanie sa vám vraj istotne splní.

 

Dürerov dom

V blízkosti hradu sa nachádza dom, v ktorom niekoľko rokov žil a neskôr i zomrel slávny maliar Albrecht Dürer. V súčasnosti sa v jeho priestoroch nachádza múzeum venované jeho životu a dielu. Po meste nájdete aj niekoľko ďalších spomienok na tohto umeleckého velikána a ulica vedúca popri jeho bývalom príbytku nesie jeho pomenovanie.

 

Najväčšie múzeum hračiek

Malé i veľké deti sa istotne potešia návšteve najväčšieho múzea hračiek na svete. Nachádza sa priamo v historickom centre a vy si tam môžete pozrieť zbierku rôznych hračiek z Nemecka aj ďalších krajín celého sveta. Časť z nich patrí už medzi historické exponáty, nezabúda sa ani na obľúbených panáčikov Playmobil a hlavnou atrakciou je veľká hračkárska železnica.

 

Nezabudnite na slávne klobásky

Norimberg je tiež mestom skvelej gastronómie. Nájdete tam niekoľko významných nemeckých reštaurácií a ochutnať by ste mali aj tradičné domáce pochúťky. Tie najznámejšie sú malé svetlé klobásky, ktoré sa vyrábajú z bravčového mäsa, ktoré bolo predtým naložené v zmesi byliniek a korenín. Norimberské klobásky sú certifikovaným výrobkom a týmto pomenovaním sa môžu nazývať iba tie, ktoré boli vyrobené priamo v meste a navyše ich mäsiari pripravili podľa presnej receptúry. Ak si ich chcete vychutnať tradičným spôsobom, na výber máte dve možnosti. Buď si objednáte žemľu s horčicou, v ktorej máte presne tri klobásky, alebo dostanete tanier v tvare srdca, na ktorom sa nachádza šesť, osem alebo desať klobások s prílohou.

 

Škola varenia a lekcia norimberských perníčkov

Drážďany súperia s Norimbergom o prvenstvo v usporiadaní vianočných trhov. Kvôli tomu v Norimbergu cítite počas celého roka túto sviatočnú atmosféru. Dokonca majú niekoľko predajní výlučne iba s vianočnými ozdobami, ktoré predávajú počas celých dvanásť mesiacov. S Vianocami súvisí aj ďalšia pochúťka v podobe norimberských perníčkov. Tie sa vyrábajú iným spôsobom ako naše slovenské. Najprv pripravíte cesto z orechov, cukru, kandizovaného ovocia a vajec, ktoré potom vymiešate na hustú hmotu. Tú potom nevaľkáte, ale ju formujete na tenké okrúhle oblátky. Ich výrobu si môžete vyskúšať aj v norimberskej kuchárskej škole Cookionista. Jej zakladatelia si najprv urobili vlastný blog o varení a gastronómii a neskôr otvorili prvú školu varenia. Cookionista spája viacero činností okolo gastronómie a objednať si u nich môžete aj špeciálne kulinárske tour, ktoré vás prevedú po najlepších podnikoch v meste. Počas návštevy zájdete napríklad aj do malého pivovaru a liehovaru na výrobu whiskey, ktorý sídli v starom meste.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, dromedar.sk
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa