Malmö kedysi patrilo Dánsku, dnes je pýchou Švédska

2017-07-27 12:00:00 |   |    | 

História Malmö siaha až do doby kamennej, oficiálne však bolo mesto pod týmto názvom založené v roku 1275. Vtedy patrilo Dánsku, s ktorým ho spájal most, v roku 1658 však prešlo pod správu Švédska. Dnes je Malmö tretím najväčším mestom tejto škandinávskej krajiny s veľmi dobre rozvinutým priemyslom. Okrem moderných architektonických skvostov tu však môžete navštíviť aj niekoľko historických budov a parkov.



 

Prvými obyvateľmi tejto oblasti boli lovci, ktorí sa postupne presúvali cez Švédsko a Dánsko. Tam poľovali na medvede, vlkov a sobov. V oblasti v okolí Malmö sa usídlili pred 11 000 rokmi. Z tejto éry pochádza aj starobylý kameň s vytesanými znakmi, ktorý odkazuje na pôvodnú kultúru. Jedným z hlavných zdrojov obživy pôvodných obyvateľov bol lov sleďov, ktoré potom nakladali do soli. Vďaka tomu sa stali významnou obchodníckou oblasťou. Silné postavenie tam kedysi mali aj Vikingovia.

 

Öresundský most

V roku 2000 otvorili pri Malmö jeden z najdlhších mostov na svete. Öresundský most vedie ponad Sundský prieliv a meria takmer osem kilometrov. Určený je pre železničnú i automobilovú dopravu. Pred Kodaňou prechádza postupne do podmorského tunela a časť trasy vedie aj cez umelo navŕšený ostrov. Dokopy meria cesta medzi týmito dvoma mestami až 16 kilometrov a ponúka vynikajúci spôsob na spojenie dovolenky v oboch štátoch. Zážitkom je už prejazd po ňom.

 

Hrad Malmöhus

Z historického hľadiska je najcennejšou pamiatkou mesta najstarší švédsky renesančný hrad. Postavený bol v roku 1436, odkedy bol niekoľkokrát takmer úplne zničený. Často bol centrom bojov medzi Švédskom a Dánskom a terčom kanonády a museli ho kompletne rekonštruovať. Keď sa už situácia konečne upokojila, na konci 19. storočia ho ešte navyše zasiahol obrovský požiar, po ktorom zostali iba dve obranné veže. Posledné rekonštrukčné práce sa skončili v roku 1930 a dnes sa na hrade nachádza múzeum umenia, prírodovedné múzeum a netradične i menšie tropikárium.

 

Zábavný park Folkets

V Malmö nájdete aj jeden z najstarších verejných parkov. Folkets vznikol pár rokov po slávnejšom Tivoli ako spojenie zábavného parku a oddychového priestranstva. Nájdete tam niekoľko kolotočov v retro štýle aj ruské koleso. Súčasťou parku Folkets sú tiež reštaurácie, kaviarne, veľký park pre skejterov, malá ZOO a detské ihriská. V zime sa jedno z jazier premení na najväčšie mestské klzisko. V parku sú spoplatnené iba kolotoče, ostatné časti majú bezplatný vstup.

 

Kúsok švédskej pohostinnosti

Pod týmto pomenovaním poznajú v Malmö jeden z najzaujímavejších projektov súčasnosti. Jeho autorkou je Mia Klitte, ktorú vždy veľmi bavilo variť pre hostí a lepšie sa tak spoznať s cudzími ľuďmi. Tá vymyslela vlastný projekt Kúsok švédskej pohostinnosti, ktorý združuje niekoľko domácností v Malmö a jeho okolí. Záujemcovia sa môžu vopred objednať na večeru k vybranej rodine, ktorá pre nich pripraví niektoré z tradičných švédskych jedál. Počas konzumácie sa vzájomne dozvedia niečo o svojich krajinách a domáci im navyše dajú aj pár zaujímavých tipov na výlety v okolí. Cena trojchodovej večere vrátane nápojov sa pohybuje okolo 58 eur.

 

Turning Torso

Malmö sa môže pochváliť aj ďalším švédskym „naj“, keď na okraji mesta v blízkosti prístavu nájdete najvyššiu budovu v krajine. Mrakodrap Turning Torso patrí medzi skvosty novodobej architektúry. Vysoký je 190 metrov a jeho autorom je Santiago Calatrava. Dokončený bol v roku 2005 a väčšinu priestorov zaberajú súkromné byty. Zaujímavosťou je hlavne netradičný tvar budovy, keď sa postupne od základov stáča o 90 stupňov. Najlepší pohľad na budovu je z promenády popri mori a určite si nenechajte ujsť ani nočnú vyhliadku, keď je mrakodrap nádherne rozsvietený.

 

Kostol sv. Petra

Najstaršou zachovanou budovou mesta je Kostol svätého Petra, ktorý bol postavený v 14. storočí. Budova má gotické prvky a na jej výstavbu použili červené tehly, čím ju chceli odlíšiť od okolia. Vzácnosťou kostola je 15 metrov vysoký oltár, ktorý je ozdobený vzácnymi drevenými sochami, a fresky zo stredoveku, ktoré už boli medzičasom reštaurované. Kostol má 105 metrov vysokú vežu, ktorá donedávna patrila k najvyšším bodom Malmö.

 

Pláž Ribersborg

Švédsko istotne nepatrí medzi typické plážové krajiny. Keď však budete mať šťastie na príjemný letný deň, pokojne sa pridajte k domácim a choďte si oddýchnuť a zaplávať na pláž Ribersborg. Počas chladného počasia vám ponúka prechádzku po príjemnej promenáde a jeden z najkrajších pohľadov na Malmö.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa