Talianske Bari: Mesto, ktoré spája starý svet s novým

2017-10-04 12:00:00 |   |    | 

Bari sa nachádza na východnom pobreží Talianska. Je to známe prístavné mesto a jeden z ekonomicky najsilnejších regiónov v Taliansku. Pre turistov ponúka zaujímavý kontrast dvoch historických etáp, starej historickej časti a moderného industriálneho mesta. Zo Slovenska sa tam najlepšie dostanete letecky cez Rím, odkiaľ sa domácou dopravou dopravíte priamym vlakovým spojením až do cieľa vašej cesty. Využite služby rýchlejších IC vlakov, ktorými presun trvá niečo vyše šesť hodín.



 

Slobodné mesto s prepojením na Grécko

Úplne prvé obydlia v tejto lokalite vznikli 300 rokov pred Kristom. Odvtedy sa z nej veľmi rýchlo stalo významné prístavné mesto. Všetci moreplavci, ktorí prechádzali až do Grécka, mali v tomto prístave medzizastávku, kde dopĺňali zásoby a využívali mesto tiež na prvé obchodovanie. Vďaka tomu sa dostalo Bari veľkej cti, keď sa stalo jedným z mála slobodných miest, ktoré spadalo iba pod správu Neapolského kráľovstva. Z tohto prístavu sa ešte aj dnes pravidelne dostanete na niektoré z gréckych ostrovov. Na Korfu sa plavia lode niekoľkokrát týždenne, cestá trvá 8 alebo 10 hodín.

 

Domov sv. Mikuláša

V čase okolo roku 300 žil v Bari jeden z najvýznamnejších svätcov. Šlo o biskupa Mikuláša, ktorý pochádzal z Myry, súčasného územia Turecka. Ten bol známy svojou štedrosťou a práve na základe jeho života vznikla legenda a tradícia Mikulášskeho sviatku. V katedrále nesúcej jeho meno sa dnes nachádzajú jeho pozostatky. O tie však Bari takmer prišlo, keďže im ich po svätcovej smrti ukradli, no našťastie sa ich Talianom podarilo vrátiť späť do krajiny. Baziliku sv. Mikuláša postavili až začiatkom 11. storočia. Dovtedy jeho pozostatky uchovávali v jednoduchom dome, ktorý sa pretransformoval vo veľkolepý svätostánok. Jeho vchod zdobia a strážia kamenné napodobeniny zvierat a katedrála je známa aj vďaka nádhernému oltáru. Pre kresťanov je toto miesto významnou pútnickou lokalitou.

 

Hlboká jaskyňa Castellana

Štyridsať kilometrov od centra Bari sa nachádza jaskyňa Castellana, ktorá bola objavená v roku 1938. Talianski jaskyniari vtedy dostali za úlohu nájsť aspoň jednu použiteľnú jaskyňu, ktorú by mohli sprístupniť sprievodcom. Ani jedna z nich nevyhovovala, až ako poslednú preskúmali Castellanu. Tá vynikala svojou bohatou výzdobou a veľkými podzemnými miestnosťami. Napriek tomu sa museli na toto miesto ešte niekoľkokrát vrátiť, aby sa uistili, že ju dokážu vhodne uspôsobiť aj pre jaskynných amatérov. Hlavným dôvodom bola jej hĺbka, keďže patrí medzi najhlbšie jaskyne na svete.

 

Hrad s výstavou umenia

Najcennejšou časťou Bari je staré mesto. V jeho úzkych uličkách okúsite atmosféru starého Talianska s bielymi fasádami, farebnými okenicami a živou atmosférou. V týchto miestach sa nachádza aj hrad z 12. storočia, ktorý krátko po vystavaní museli po jednom z nájazdov kompletne zrekonštruovať. V jeho miestnostiach si môžete pozrieť prehliadku o histórii celej Apúlie a taktiež je domovom vzácnej umeleckej zbierky. Z najvyšších miest hradnej veže sa vám naskytne nádherný pohľad na historické centrum.

 

Promenáda s dobrou večerou

Taliansko je známe vynikajúcou gastronómiou. K dobrému jedlu však patrí aj príjemná atmosféra, ktorá dokáže doladiť celý zážitok k dokonalosti. V Bari nájdete takéto miesto pri tunajšej promenáde. Predstavte si tú idylku, keď sa najprv prejdete popri mori, pozriete si loďky v prístave a potom si sadnete do niektorého z podnikov a nad pohárom dobrého vína a s chutným jedlom na tanieri sa budete pri spoločných diskusiách pozerať na západ slnka nad morom.

 

Egnazia

Neďaleko Bari sa nachádza aj jedna z najväčších historických unikátností. Ide o pozostatky mesta Egnazia, ktoré bolo založené v dobe bronzovej. Napriek veku je veľká časť základov vo výbornom stave. Môžete sa prejsť miestami, kde mali svoju baziliku, domy, ale aj vtedajšie verejné podniky. Vďaka výbornej polohe mali pôvodní obyvatelia dobré podmienky pre život, vďaka obchodovaniu s pocestnými žili v blahobyte a to sa odrazilo aj na rozvoji tejto lokality.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa