Najkrajší darček pre deti: 10 výletov v stopách rozprávkových hrdinov

2017-12-12 00:00:01 |   |    | 

Najlepším darčekom býva nezabudnuteľný zážitok, a to platí pre malých aj veľkých. Namiesto ďalších hračiek, ktoré aj tak skončia kdesi v kúte, skúste deťom tento rok darovať výlet inšpirovaný niektorou z obľúbených rozprávok. Stačí vybrať tie správne destinácie a aj z vašich potomkov sa stanú nadšení fanúšikovia cestovania.



 

Zámok Neuschwanstein, Nemecko – Šípová Ruženka

Zámok Neuschwanstein poznajú všetky deti minimálne z loga spoločnosti Disney, ktoré často otvára ich obľúbený film alebo rozprávku. Je to tak úžasná podoba, že sa mnohí turisti domnievali, že zámok bol postavený práve na objednávku Walta Disneyho. V skutočnosti bol autorom tejto myšlienky a prvým majiteľom kráľ Ľudovít II., ktorý našiel inšpiráciu vo Wagnerových operách. Majestátna stavba splnila jeho požiadavky na vysoko reprezentatívny priestor, ktorým by očaril ostatných monarchov. Dvojníka Neuschwansteinu môžu deti poznať aj z kreslenej verzie Šípkovej Ruženky.

 

Nórske fjordy – Frozen

V ostatných rokoch sa teší veľkej popularite kreslený muzikál o dvoch sestrách Anne a Else a ich zážitkoch v ľadovom kráľovstve. Nórsko by za iných okolností zrejme nebolo pre deti ich vysnívanou destináciou. Keď ich však počas zimy zavediete ku niektorému z ich fjordov, veľmi rýchlo zmenia svoj názor. S radosťou si tam potom môžu zaspievať aj niektorý z veľkých hitov z tejto rozprávky. Podľa milovníkov Ľadového kráľovstva sa mu najviac podobá lokalita v okolí mestečka Bergen, ale v Nórsku nájdete hneď niekoľko podobne krásnych prírodných lokalít. Do Škandinávie by ste mali zamieriť aj vtedy, keď vaši najmenší obľubujú vikingskú rozprávku Ako si vycvičiť draka.

 

Škótska vysočina – Neskrotná

Rovnako divoká ako neskrotná ryšavá hriva hlavnej hrdinky bola aj príroda v tomto peknom animovanom filme. Jeho autori sa inšpirovali známou Škótskou vysočinou. Aby ste deťom ukázali čo najvernejšie miesta z ich obľúbenej rozprávky, mali by ste zájsť do časti Glen Affric. Ešte väčšou zaujímavosťou bude tunajšia špeciálna tour, počas ktorej sa môžete spolu s celou rodinou prejsť na koňoch po krásnych prírodných lokalitách tejto časti Škótska. Výlet môžete spojiť aj s návštevou väčších miest ako Edinburgh alebo Glasgow.

 

Safari v Afrike – Leví kráľ

Už samotná dovolenka v týchto končinách bude pre deti jedným obrovským dobrodružstvom. Keď im navštívené lokality navyše spojíte s príbehom Levieho kráľa, bude to mať pre nich ďalšiu pridanú hodnotu. Stačí, že ich zoberiete na safari, kde si môžu pozrieť nielen kráľa všetkých zvierat, ale aj iné druhy malých hrdinov z tejto rozprávky. Vidieť ich naživo v ich prirodzených podmienkach bude pre nich úplne iným zážitkom ako návšteva ZOO.

 

Anjelské vodopády, Venezuela – Hore

Pri vzrušujúcom dobrodružstve hlavného hrdinu sa na chvíľku dostávame ku krásnym vodopádom, ktoré sa mali údajne nachádzať v Južnej Afrike. No už podľa názvu „Nebeské vodopády“ môžeme tušiť, že sa tvorcovia v skutočnosti inšpirovali Anjelskými vodopádmi vo Venezuele. Tie sú najvyššie na svete a patria medzi najnavštevovanejšie atrakcie v krajine. Súčasne si môžete naplánovať aspoň malú expedíciu v dažďovom pralese v okolí, ktorej náročnosť prispôsobíte veku dieťaťa.

 

Veľká koralová bariéra, Austrália – Hľadá sa Nemo

Inšpiráciu pre zreálnenie rozprávky Hľadá sa Nemo môžete hľadať v rôznych smeroch. Finančne náročnejšou, ale zároveň aj najkrajšou možnosťou je šnorchlovanie vo Veľkej koralovej bariére. Práve tam sa nachádza najpestrejší podmorský svet a deťom môžete ukázať rôzne krásne farebné rybky. K čaru šnorchlovania alebo potápania ich však môžete priviesť aj počas akejkoľvek dovolenky pri mori. No a pokiaľ hľadáte najlacnejšiu alternatívu, vyberte sa do niektorého z podmorských svetov. Ten najbližší máte v Budapešti, do tunajšieho Tropicaria sa poľahky dostanete autom alebo prostredníctvom organizovaných jednodňových zájazdov.

 

Gastronomická tour, Paríž – Ratatouille

Takáto dovolenka bude mať úspech skôr u starších potomkov, ktorí sú už zasvätení do tajomstva kulinárstva a baví ich skúšať rôzne jedlá. V tom prípade im naplánujte výlet priamo do Paríža, kde sa odohráva dej tejto vtipnej rozprávky. Ostatné deti môžete vziať aspoň na pár miest, ktoré môžu vidieť pri potulkách šikovného potkana-kuchára v tomto romantickom meste.

 

Veľký čínsky múr – Mulan

Animované rozprávky sú plné odhodlaných hrdiniek, ktoré môžu byť skvelou inšpiráciou najmä pre malé dievčatá. Jednou z nich je aj nebojácna Mulan, ktorá sa obetuje za svojho otca a zamaskovaná sa dostane do armády, v ktorej predčí ostatných bojovníkov. Časť deja sa odohráva pri Veľkom čínskom múre. I keď v skutočnosti nepôsobí táto pamiatka až tak elegantne a často je pohltená návalmi turistov, stále patrí medzi povinnú výbavu veľkých cestovateľov.

 

Moritzburg - Tri oriešky pre Popolušku

Aké by to boli Vianoce bez rozprávky Tri oriešky pre Popolušku? Ak tento romantický príbeh obľubujú aj vaše deti, určite ich poteší výlet do nemeckého Moritzburgu. Práve na tunajšom zámku zo 16. storočia totiž scény s bálom nakrúcali. Ak sa sem vydáte v zimnom období, budete môcť dokonca obdivovať aj pôvodné kostýmy, masky, parochne či ďalšie zaujímavosti z nakrúcania.

 

Londýn - Paddington

Horúcou novinkou v kinách je momentálne druhé pokračovanie príbehu o obľúbenom medvedíkovi Paddingtonovi. Opäť sa odohráva v Londýne, ktorý robí obom kinohitom veľmi pôsobivú kulisu. V prvom príbehu môžete vidieť najmä stanicu Paddington, prírodovedné múzeum Natural History Museum a ulicu Chalcot Crescent, kde Brownovci žijú (vo filme sa však nazýva Windsor Gardens). V druhej časti vám autori predstavia hneď niekoľko hlavných pamätihodností Londýna, vrátane mosta Tower Bridge a katedrály svätého Pavla. Na stránkach Londýna dokonca nájdete presný popis ďalších lokalít, známych z filmu, takže môžete v stopách Paddingtona pokojne stráviť celý deň. Váš výlet nezabudnite ukončiť v obchode Paddington Bear Shop, kde nájdete výhradne hračky, modely, hrnčeky či knihy s podobizňou obľúbeného medvedíka.

 

Autor: David, AKO

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Dromedar / Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa