Pre každú peňaženku: Na najlacnejších miestach sveta môžete dovolenkovať aj teraz

2017-08-20 00:00:01 |   |    | 

Špecialisti na výskum a analýzu z Economist Intelligence Unit hľadali najlacnejšie miesta sveta pre rok 2017. Vo svojom výskume sledovali ceny 160 tovarov a služieb v 133 rôznych mestách. Z nich potom vytvorili rebríček tých najdrahších a najlacnejších. Najviac peňazí miniete v Singapure, ktorý si toto prvenstvo udržal už po tretíkrát. Opačnej strane rebríčka dominuje najväčšie mesto Kazachstanu Alma-Ata.



 

1. Alma-Ata, Kazachstan

Vášnivých cestovateľov istotne poteší, ak v niektorých mestách ušetria pár eur a môžu si ich pozrieť lacnejšie ako top destinácie New York, Londýn alebo Paríž. Najmenší rozpočet vám stačí v kazašskom meste Alma-Ata. To leží v obklopení hôr a pre turistov má pripravených aj niekoľko historických tromfov.

Top atrakciou je Zenkova katedrála, ktorá bola počas komunizmu využívaná ako koncertná sieň a potom ju opätovne prerobili na pôvodné účely. V meste nájdete aj veľké múzeum tradičných kazašských hudobných nástrojov. Môžete sa tiež vyviesť lanovkou na krásnu vyhliadku a v blízkosti Alma-Ata sa navyše nachádza aj najväčšie lyžiarske stredisko v krajine.

 

2. Lagos, Nigéria

Toto mesto bežne nie je lákadlom pre zvedavých turistov. No keď ste už videli mnoho krajín sveta, vyhľadávate aj takéto chuťovky. Dobrou správou je, že pri dovolenke v Lagose navyše neminiete ani veľa peňazí a tešiť sa môžete aj na netradičné prírodné zaujímavosti. V meste nájdete napríklad najdlhší most v Afrike, na ktorý je najlepší výhľad od pobrežia, Centrum Lekki, v ktorom si môžete pozrieť rôzne divé zvieratá v ich prirodzenom prostredí a park Jhalobia, kde sa nachádza aj nádherná záhrada. Zaujímavý zážitok sa vám núka na pláži Oniru, kde si môžete vyskúšať jazdu na koni priamo po brehu oceána.

 

3. Bangalore, India

Pre cestovateľov možno nie je toto indické mesto až tak atraktívne, no v skutočnosti patrí medzi najzaujímavejšie v krajine. Medzi domácimi je známe ako najviac kozmopolitná oblasť v Indii, kde medzi sebou v mieri nažívajú ľudia rôznych náboženských vierovyznaní. Pri návšteve Bangalore by ste nemali vynechať letný palác sultána Tipu, kde sa už teraz nachádza rozsiahle múzeum. Môžete si pozrieť aj palác Bangalore, ktorý bol postavený podľa predlohy Windsorského zámku. A vynechať by ste nemali ani návštevu veľkého vodného parku.

 

4. Karáči, Pakistan

Medzi najlacnejšími mestami sveta sa nachádzajú skôr exotické oblasti. Tie však nie sú natoľko preplnené turistami a môžete si pokojnejšie pozrieť vskutku zaujímavé miesta. Stačí trocha opatrnosti, rešpektovať domáce pravidlá a môžete spoznať aj tieto neopozerané lokality. Štvrtým najlacnejším mestom sveta je Karáči. Najvzácnejšou atrakciou je historický islamský cintorín, ktorého hrobky sú vyrobené z pieskovca a sú zdobené rôznymi ornamentmi. Ak by ste sa radšej niekde zabavili, zájdite si na pláž Clifton, kde sú sústredené viaceré podniky.

 

5. Bombaj, India

Indii sa podarilo dostať do tohto rebríčka s viacerými zástupcami. Druhým najlacnejším mestom v krajine je Bombaj, ktorý si v ostatných rokoch pestuje imidž kultúrnej mekky krajiny. Nájdete tam príjemné umelecké štvrte, kde sa stretávajú domáci a zahraniční umelci, aby tam prezentovali svoju prácu a tiež debatovali o ich pohľade na rôzne druhy umenia. Jednu z hlavných atrakcií si môžete prezrieť už počas cestovania. Hlavná vlaková stanica bola vybudovaná na konci 19. storočia a patrí medzi najcennejšie stavby mesta. Veľmi príjemnú prechádzku si môžete užiť na tri kilometre dlhom bulvári, ktorý sa nachádza priamo pri oceáne.

 

6. Chennai, India

Do tretice prináša India zástupcu z juhu krajiny. Chennai bolo v minulosti známe ako centrum anglických prisťahovalcov, ktorí tam vtedy vytvorili nové vládne sídlo. V súčasnosti je to najsilnejšie a najdôležitejšie miesto južnej časti Indie. Nájdete tam napríklad najstarší anglikánsky kostol v krajine. V pevnosti St. George sa v súčasnosti nachádza múzeum dejín a chrám Kapaleeshwarar, ktorý je známy vďaka nádhernej farebnej fasáde.

 

7. Kyjev, Ukrajina

Najväčšou atrakciou je Kyjevsko-pečerská lavra, teda najväčší pravoslávny komplex v meste s vysoko cenenou architektúrou. Veľmi zaujímavou atrakciou je tiež Dom s chimérami, ku ktorému sa viažu tajomné historky. Postavený bol na bahnitom teréne, kde dovtedy nedokázal nikto nič vybudovať. Po dostavbe však spáchala dcéra hlavného architekta a prvého majiteľa domu samovraždu a on sa kvôli tomu zbláznil. Odvtedy každý, kto býval v tom dome, mal v živote veľkú smolu. Stavba s nádherným externým zdobením tak prišla o svojich priaznivcov a domáci sa na ňu odvtedy pozerajú s veľkým rešpektom. Od roku 2005 ju ako jednu z prezidentských rezidencií používal aj Viktor Juščenko.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
3.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa