Čas sa kráti: Tieto pamiatky budú čoskoro minulosťou

2017-09-13 00:00:01 |   |    | 

Majú v tom prsty obe strany, ľudia i príroda. Niektoré zaujímavé miesta nám tu neboli dopriate na večnosť a musíme sa zmieriť s tým, že čochvíľa o ne môžeme prísť. Pokiaľ sa preto dá, rýchlo si zbaľte kufre a užite si ich v plnej nádhere, kým ich tu ešte máme.



 

Benátky, Taliansko

Záplavy v Benátkach, keď sa po hlavnom námestí prejdete iba v gumákoch, sú čoraz častejšie. O postupnom potápaní tohto mesta sa hovorilo už dlhé roky. Teraz je však situácia ešte podstatne horšia, ako sa predpokladalo. V kanáloch pribúdajú odpadky, stavby postupne klesajú a oceán rastie rýchlejšie, ak sa očakávalo. Ročne klesnú Benátky o 2 milimetre a to je oproti pôvodným predpokladom až päťkrát rýchlejšie.

 

Veľká koralová bariéra, Austrália

Najkrajšie miesto na šnorchlovanie a potápanie nájdete pri Veľkej koralovej bariére. Nádherná príroda, ktorá ponúka pestrý podmorský svet, však utrpela za ostatné roky veľkú ranu. Turisti sa dozvedeli o jej unikátnosti a pravidelne ich tam putuje stále viac a viac. To však narušuje vzácnym živočíchom prirodzené podmienky, kvôli čomu sa zničila už takmer tretina pôvodnej plochy. Ďalším dôvodom tohto stavu je zvyšujúca sa teplota a stále pribúdajúce stavebné práce na blízkom pobreží, ktoré taktiež znečisťujú životné prostredie.

 

Oceánia

Globálne otepľovanie zanechalo nepriaznivú pečať aj na populárnych ostrovoch. Najviac sa v tejto súvislosti hovorí o Maledivách, no v skutočnosti tento problém trápi najmä viacero ostrovov Oceánie ako napríklad Tuvalu, Cookove ostrovy alebo Kiribati. Kvôli globálnemu otepľovaniu postupne rastie množstvo vody v oceánoch, ostrovy sa kvôli tomu postupne zmenšujú a o niekoľko rokov hrozí, že zmiznú úplne. I preto sú dovolenky v tejto časti sveta tak vzácne.


Antarktída

Globálne otepľovanie logicky negatívne dopadá aj na Antarktídu. Pri tej si to však až natoľko neuvedomujeme a zarazia nás až fotografie, ktoré porovnávajú súčasnosť s minulosťou. Keď potom zrazu vidíme, ako v priebehu ani nie sto rokov vymizli tony ľadu a i táto časť sveta stratila veľa z pôvodného charakteru, prebehne nám mráz po chrbte. I keď Antarktída nepatrí k typickým cestovateľským destináciám, určite stojí aspoň za krátku návštevu, aby ste na vlastné oči uvideli, čo všetko dokáže vytvoriť príroda s ľadom a snehom.

 

Everglades, USA

V mnohých ohľadoch je to vzácna prírodná rezervácia, ktorú by sme zo všetkých síl mali uchovať pre budúce generácie. Nájdete tam rozsiahle močariská, ktoré dávajú priestor na život mnohým ohrozeným vtákom a žije tam aj krokodíl a panter. V súčasnosti sa národný park rozprestiera na ploche 1,5 miliónov akrov, čo predstavuje polovičnú veľkosť oproti minulosti. Dôvodom je silné znečistenie prírody, ale aj postupné rozrastanie sa miest a neekologické farmárčenie.

 

Mŕtve more, Izrael a Jordánsko

Ročne prichádzame o 10 až 20 centimetrov Mŕtveho mora. Keď to pôjde takto ďalej, podľa odborníkov by sme ho mohli o 50 rokov stratiť úplne. Dôvodom je tentoraz nevhodné narábanie s prírodnou vzácnosťou. Slanú vodu využívajú domáci obyvatelia na ďalšie spracovanie a zarábajú tiež na rôznych výrobkoch z jeho bahna. Jeho obsah sa tak dramaticky znižuje a zároveň aj prichádza o časť vzácnych minerálov.

 

Madagaskar

Kedysi šlo o jednu z najvzácnejších ukážok pôvodnej prírody. Lenže ako pribúdali turisti, zvyšovali sa aj požiadavky na služby, ktoré im poskytovali. To bol jeden z dôvodov, kvôli čomu museli pôvodné lesy ustupovať rastúcemu biznisu. K tomu sa ešte ozvali farmári, ktorí začali pôdu vypaľovať a pripravovať na pestovanie nových plodín. V súčasnosti sa kvôli tomu vyhubilo desivých 80 percent lesov. I keď sa v tomto bode výstavba spomalila, i tak sme prišli o veľkú časť pôvodnej atmosféry ostrova.

 

Kilimandžáro, Tanzánia a Keňa

Najvyšší vrch Afriky pokrytý snehom a ľadovcom môže byť minulosťou už v roku 2035. Zatiaľ čo sme si doteraz mohli užívať ten dokonalý kontrast medzi úplnou zimou na horskom masíve a horúcimi dňami typickými pre africké podnebie v nížinách, postupne sa tento rozdiel vymaže. Ľad z vrcholu sa už pomaly rozpúšťa a rovnaký osud kvôli globálnemu otepľovaniu čaká celé Kilimandžáro.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa