Balzam na telo i dušu: Dovolenkujte na najzdravších miestach sveta

2017-07-22 00:00:00 |   |    | 

Na svete sú tieto miesta skôr raritou. Čistý vzduch, priezračná voda a zachovaná príroda. Práve tam sa vám podarí nielen vypnúť od všetkých starostí, ale hlavne poriadne zregenerovať telo. Do zdravého životného štýlu však patrí aj kvalitné stravovanie a pokojná myseľ, vďaka ktorej okolo seba šírime pozitívnu energiu. Súčtom týchto benefitov vám potom vzniknú tie najzdravšie miesta na svete, ktoré za vás vyriešia počas jednej dovolenky veľa skrytých problémov.



 

Polostrov Nicoya, Kostarika

Na svete je len pár oblastí, kde sa ľudia dožívajú rekordného veku. Okrem Japonska je ich veľa aj na polostrove Nicoya. Dôvodom je najmä čisté životné prostredie a spôsob života. Tunajší ľudia sa sústredia na rodinu, bývajú v menších komunitách, nemajú stres spôsobený ruchom veľkých miest. Vzácnosťou je aj voda, ktorá obsahuje viac vápnika a to dobre vplýva na ich kosti. Počas roka tam je veľmi príjemná klíma, keď je väčšina dní slnečných, vďaka čomu získavajú miestni obyvatelia veľa vitamínu D. Jednou z výhod je tiež prevaha fyzickej práce, vďaka čomu sa udržiavajú v lepšej kondícii. Oproti zvyšku Kostariky má polostrov Nicoya ešte lepšie prírodné podmienky a celkovo tam panuje pokojnejšia atmosféra.

 

Japonsko

Povesť Japonska ako krajiny kontrastov je potvrdená aj v prípade zoznamu najzdravších miest na svete. I keď vo veľkomestách je život veľmi hektický a ovzdušie veľmi zlé, stačí nasadnúť do rýchlovlaku, vystúpiť o pár zastávok ďalej a zrazu ste už v inom svete. Vidiecke oblasti patria medzi najpokojnejšie miesta na svete a tomu všetkému ešte napomáha aj ich ponímanie života. Tajomstvo dlhovekosti Japoncov spočíva v meditácii, pokojnej povahe a hlavne v správnom stravovaní. Veľký podiel rýb a zeleniny ich udržuje vo výbornej kondícii a dodáva im viac síl pre každodenné povinnosti. Nemožno zabudnúť ani na pravidelnú pohybovú aktivitu, ktorá patrí k ich tradičnému životnému štýlu.

 

Vilcabamba, Ekvádor

Keď raz navštívite údolie Vilcabamba, hneď pochopíte, prečo patrí medzi najzdravšie miesta na svete. Nádherná príroda v obklopení hôr je často nazývaná aj údolím dlhovekosti. Za kvalitným životom domácich obyvateľov sa ukrýva hlavne voda. Tá obsahuje vzácnu zmes minerálov, ktoré priaznivo vplývajú na ich zdravie. Vilcabamba je taktiež ďaleko od veľkých miest a kvôli tomu má vynikajúce ovzdušie. Nenachádza sa tam takmer žiadne znečistenie a smog a horské prostredie nie je priaznivé ani na šírenie baktérii a vírusov. Veľká časť kraja je neosídlená, čo ešte ako bonus prináša nádhernú prírodu s nedotknutými lokalitami a pôvodnou faunou a flórou.

 

Sardínia, Taliansko

Taliani sú známi svojim ležérnym štýlom života. Pre nich nič nepredstavuje veľký problém, oni chcú vnímať krásu každého dňa a vcítiť sa najmä do príjemných momentov. Vďaka tomu majú dobrú náladu a to sa prenáša aj do medziľudských vzťahov. Sardínia je navyše výnimočná svojou kuchyňou, ktorá si zakladá na používaní domácich potravín z malých poľnohospodárstiev. Príjemná prímorská atmosféra vytvára dojem, ako keby sa Taliani každý deň nachádzali na dovolenke. Túto chytľavú náladu potom od nich veľmi ľahko chytíte počas svojich ciest aj vy.

 

Nový Zéland

V tých najkrajších lokalitách možno nie je život z praktického hľadiska najjednoduchší, no všetko to domácim obyvateľom vyvážia iné výhody. Tou najhlavnejšou je nádherná a pokojná príroda, kde nemáte problém nájsť si svoje miestečko a zahĺbiť sa do ticha okolo vás. Taktiež tu v mnohých ohľadoch prevažuje tradičný spôsob stravovania, pestovania a výroby potravín. Domáci sa často venujú aktívnemu oddychu, keď okrem horskej turistiky obľubujú hlavne plávanie a surfovanie. Odvšadiaľ to majú k oceánu blízko a to im umožňuje nielen pohyb na zdravom vzduchu, ale aj vynikajúce ovzdušie.

 

Zürich, Švajčiarsko

Podľa odborníkov nie je za kvalitným životným štýlom iba príjemné prostredie a dobrý štandard. Skrýva sa za tým aj kultúrne vyžitie ľudí, pri ktorom môžu zabudnúť na svoje problémy a trošku si prečistiť myseľ. V tomto smere je ideálnym miestom Švajčiarsko, kde sa umenie a estetika spájajú s vysokým ohľadom na životné prostredie. Spomedzi veľkých miest vedie najmä Zürich, ktorý je zároveň výborným východiskovým bodom pre ďalšie výlety po krajine.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa