Vysnený únik pred ruchom: Toto je 10 najzaujímavejších dedín v Európe

2016-05-12 00:00:00 |   |    | 

Únik pred každodennou realitou a zaslúžený oddych netreba hľadať len pri mori, v zaujímavých mestách alebo na horách. Svet je plný čarovných malých dediniek, ktoré stojí za to navštíviť. Tu je 10 najzaujímavejších, ktoré nájdete v Európe.



 

ALBEROBELLO

Dedina Alberobello na juhovýchode Talianska patrí k najlepším príkladom domov zvaných „trulli“. Jedná sa o zaujímavú kamennú stavbu s kužeľovitou strechou, ktorá vznikla bez cementu či malty. Trulli sú typické pre oblasť Apúliu a  chránené zákonom o svetovom dedičstve Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

 

SAVOCA

Neďaleko mesta Taormína na talianskej Sicílii nájdete dedinu Savoca. Možno nie je taká známa ako jej slávnejšia suseda, no návštevníkom rozhodne má čo ponúknuť. Vďaka jej sicílskemu šarmu sa dokonca stala miestom nakrúcania slávneho filmu Krstný otec II. Bar Vitelli, známy z tohto kinohitu, môžete stále navštíviť. Nemenej zaujímavé sú aj miestne kostoly, domy a ďalšie staré stavby.

 

JÚZCAR

Až donedávna bol Júzcar len malou bezvýznamnou dedinou v Andalúzii v južnom Španielsku. Ako väčšina iných miest v tejto oblasti mali všetky domy biele steny, v roku 2011 ich však ľudia od filmovej spoločnosti Sony Pictures namaľovali na modro, aby tak oslávili premiéru filmu o Šmolkoch. Táto premena sa miestnym tak zapáčila, že ich odmietli nechať premaľovať naspäť.

 

REINE

Súčasť súostrovia Lofoty patrí k najkrajším miestam severne od polárneho kruhu. Prekvapivo príjemné počasie dovoľuje užiť si dedinu Reine naplno. Horská turistika, jazdy na kajakoch, prehliadka zvláštnych rybárskych chatrčí... Je mnoho možností, ako si tu príjemne oddýchnuť a načerpať energiu.

 

WENGEN

Švajčiarsky Wengen láka každý rok tisícky turistov v lete aj v zime. Jedna z najmalebnejších dedín v Európe sa nachádza uprostred krásnej alpskej prírody, preto sem často mieria milovníci lyžovania. Zaujímavé je však najmä to, že sa tu vôbec nejazdí na autách, preto je tu výborný vzduch, menší hluk a „božský kľud“.

 

BURANO

Burano je drobné súostrovie, ktoré tvoria štyri ostrovčeky v Benátskej lagúne. Od ostatných častí Benátok (aj celého sveta) sa líši tým, že obyvatelia tu svoje domy natreli rôznymi živými farbami. Pôvodne tak urobili rybári, aby svoje domy ľahko našli v hmle, no dnes potrebujete na zmenu farby špeciálne povolenie.

 

BIBURY

1000-ročná dedina Bibury v západnom Anglicku patrí k najmalebnejším miestam v Británii. Preslávili ju rozkošné kamenné domčeky, ktorých vyobrazenie sa dokonca dostalo na britské pasy. Prechádzka po najznámejšej ulici Arlington Row alebo popri rieke Coln, ktorá tečie cez dedinu, vás zaručene vráti v čase.

 

HALLSTATT

Dedina Hallstatt pri rovnomennom jazere juhovýchodne od Salzburgu býva označované za jedno z najpríťažlivejších miest celého sveta. Medzi hladinou a kopcami sa tiahne pásik domov, drevených chát a dvoch kostolných veží. Hallstatt však nie je čarovný len na pohľad, skrýva aj pôsobivú históriu. Práve on totiž dal pomenovanie celej halštatskej kultúre, ktorú spájame s Keltmi.

 

OIA

Na útesoch ostrova Santorini leží dedina Oia, ktorá sa svojimi bieloskvúcimi stavbami stala symbolom všetkých gréckych ostrovov. Vďaka polohe vysoko nad morom sa vám tu naskytnú nádherné výhľady do diaľky.

 

EZE

Prekrásna dedina na Francúzskej riviére hľadí z výšky 500 metrov na pobrežie a vlny Stredozemného mora, vďaka čomu sem prúdia turisti z celého sveta.  Okrem výbornej polohy sa však Eze môže vďaka viacerým starobylým budovám pochváliť aj stredovekým šarmom. Aj ten zrejme zaujal Walta Disneyho, ktorý tu trávil mnoho času.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (26 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa