Single cestovanie: Nebojte sa vyraziť na dovolenku sami

2017-07-26 00:00:00 |   |    | 

Turizmus musí reagovať na zmeny v spoločnosti možno viac, než ktorékoľvek iné odvetvie. Aby hotely, pamiatky a atrakcie neprišli o turistov, musia im prispôsobovať ponuky na mieru. A tak po pobytoch pre deti alebo aktívnych dovolenkárov či hoteloch iba pre dospelých prichádza ďalší zaujímavý trend. V ostatných rokoch čoraz viac narastá počet single ľudí, ktorí žijú dlhšie obdobie bez partnera, no napriek tomu sa nechcú vzdať svojej záľuby v cestovaní. Presne pre nich ušili na mieru ďalší produkt - pobyty pre single cestovateľov.



 

Obľubujú mestá, ale vyhľadávajú aj relaxačné pobyty

Pri single cestovateľoch vládnu dva hlavné trendy. Jedna skupina vyhľadáva skôr relaxačné pobyty, pretože ide zväčša o vyťažených pracovníkov v manažérskych pozíciách, ktorí si potrebujú oddýchnuť od všetkého zhonu. Pre nich sú výhodné hlavne dovolenky v kúpeľoch alebo vo wellness hoteloch. Obvykle si potrpia na kvalitu a vlastný komfort. Druhú skupinu tvoria single cestovatelia, ktorí chcú spoznávať nové krajiny, no najviac im vyhovuje ruch veľkomiest. Tam majú pocit, že nie sú sami a že stretnú niekoho, s kým budú zdieľať svoje dovolenkové zážitky. Na internete nájdete aj niekoľko fór a skupín, kde sa združujú cestovateľskí nadšenci a hľadajú ľudí s rovnakou záľubou, aby spoločne navštívili vybrané miesta.

 

Svet je ich druhý domov

Keď máte partnera, väčšinou zdieľate spolu aj svoje záľuby a môžete sa spoľahnúť na to, že budete mať stále aj parťáka na cestovanie. Single cestovateľov už časom prestane baviť to, ako sa nemôžu spoľahnúť na svojich kamarátov a nakoniec zostanú na cestovanie sami. Časom sa preto prestanú obávať a vyberajú sa na expedície aj do opustenejších lokalít. Ich záľuba im ukázala, že všade vo svete môžu stretnúť dobrých ľudí, ktorí im v prípade núdze pomôžu a nemusia sa obávať toho, že sa na cesty pustia sami. Samozrejme, musia byť vo všetkých situáciách obozretní, no aj vďaka tomu si potom užijú dovolenku svojich snov. Ich veľkou výhodou totiž je, že sa nikdy nemusia nikomu prispôsobovať, idú iba tam, kde sa im to páči a celý program uspôsobia svojmu tempu, nálade a záľubám.

 

Ideálne sú poznávacie zájazdy

Aktívni sólo cestovatelia s obľubou využívajú ponuku poznávacích zájazdov. Takto sú začlenení do určitej skupiny, necítia sa sami a navyše môžu spoznať hneď niekoľko lokalít podľa ich výberu. Počítajte však s tým, že obvykle si musíte priplatiť za jednoposteľovú izbu, pretože v celej skupine sa nemusí nájsť rovnako single cestovateľ, s ktorým by ste zdieľali väčšiu izbu. Tí odvážnejší sa púšťajú aj do plánovania vlastných dovoleniek v podobnom štýle, keď si vystačia aj sami bez ostatných cestovateľov. V tom prípade je to však trošku náročnejšie, pretože sa im automaticky zvyšujú niektoré náklady ako napríklad prenájom auta, drahšie vstupy bez skupinových zliav a prídu tiež o ďalšie podobné výhody.

 

Hotely so špeciálnymi pobytmi

Požiadavkám single cestovateľov sa však postupne prispôsobujú aj hotely. Tie pre nich ponúkajú špeciálne pobyty s prispôsobenými aktivitmi. Vedia, že im by nič nehovorili diskotéky alebo zábava určená pre dvojice. Preto pre nich pripravujú skôr zábavné kvízy, koncerty s posedením, ale taktiež myslia na relax, keď majú v rámci pobytu zahrnuté aj vstupy do bazéna, sáun alebo masáže. Často single hosťom predostrú aj možnosti na spoznávanie kultúry a pamiatok v okolí a ochotne im pomôžu zorganizovať ich návštevu. Veľa hotelov však ponúka tieto pobyty iba v obmedzenom časovom období. Hlavným dôvodom je, že v tomto čase chcú združiť čo najviac single cestovateľov, aby im mohli ponúknuť ucelenejší program a pripravili im tak príjemnejší pobyt.

 

Zoznamovacie akcie

Niektoré hotely sa špecializujú zároveň na vytváranie zoznamovacích pobytov. Počas vašej dovolenky vám budú k dispozícii poradcovia, ktorí pomáhajú riešiť citové problémy. Zároveň pre vás pripravia viacero akcií ako spoločné tancovanie, rýchle rande alebo večerné posedenie pri kultúrnom programe, kde sa môžete zoznámiť s vašou životnou láskou. Takto máte istotu, že stretnete len nezadaných ľudí a môžete sa smelo pustiť do zoznamovania. Všetky aktivity sú počas pobytu dobrovoľné a nemusíte sa ich zúčastňovať.

 

Nevýhodou je cena

Malou nevýhodou týchto dovoleniek je vždy ich cena. Či už je to dvojposteľová izba, v ktorej budete bývať sami, alebo sa ubytujete v jednoposteľovej izbe, cena je vždy vyššia ako pri pobyte dvoch osôb. Často sa dokonca suma za ubytovanie vyrovnáva pri nocľahu pre pár alebo single cestovateľa. Vyššie sú aj niektoré zdieľané náklady ako napríklad preprava vlastným autom, taxík, či účty za posedenie v baroch alebo kaviarňach.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa