Vodný palác Jal Mahal: Nádherné miesto bujarých večierkov

2016-12-09 00:00:01 |   |    | 

Bledé pieskové odtiene mramorového paláca ostro kontrastujú s tmavomodrou farbou vody jazera a vytvárajú úchvatnú scenériu, aká nemá vo svete páru. Obdivovať ju však môžete len z brehu či loďky, palác Jal Mahal v indickom štáte Radžastan je ako nádherný kvet, ktorého sa neradno dotýkať.



 

Nádherný Jal Mahal (v preklade „Vodný palác“) si dal postaviť miestny panovník Maharaj Madh Singh v 18. storočí, aby mal kde organizovať bujaré večierky po love kačíc. Hoci sa nazýva palácom, tento výraz ho veľmi nevystihuje. Jeho izby totiž nikdy neboli určené na prenocovanie.

Stavba pozostáva z piatich podlaží, no len horné je nad hladinou priehrady. Ostatné sú takmer celý rok ponorené vo vode. Rohom paláca dominujú osemboké veže s elegantnými kupolami. Nachádza sa tu aj terasovitá záhrada, kde sa panovník rád prechádzal. V strede terasy je umiestený obdĺžnikový pavilón v bengálskom štýle nazývaný Chhatri. Panovníkov syn neskôr rozšíril palác o nádvorie.

Jal Mahal je zmesou rôznych architektonických štýlov a nájdeme tu hinduistické, islamské aj perzské prvky. Nachádza sa asi 4 km severne od mesta Džajpur pri hlavnej ceste Amer – Džajpur. Väčšina turistov kombinuje návštevu Jal Mahal s návštevou pevnosti Amer, nakoľko sú obe pamiatky na rovnakej strane Džajpuru. Typický organizovaný výlet k pamiatke trvá približne 30 minút – dosť času na fotografovanie a vychutnanie si výhľadu. Pred tromi rokmi sa tu nachádzali gondoly, ktoré poskytovali romantickú plavbu po jazere, no dnes je tu len malá tržnica s predajom suvenírov a ťavy, na ktorých sa  môžu návštevníci previezť. 

Priehrada Man Sagar, v ktorej strede stojí palác, bola vybudovaná v roku 1610 panovníkom Raja Man Singhom. Dôvodom výstavby bol hladomor a akútny nedostatok vody v štáte na konci predchádzajúceho storočia. Aby sa predišlo opakovaniu tejto situácie, objednal panovník zriadenie vodnej nádrže na rieke Dharbawati. Tá po dlhé desaťročia zásobovala obyvateľov Džajpuru pitnou vodou a používala sa aj na zavlažovanie.

Priehrada je domovom mnohých druhov vtákov, napriek tomu sa v poslednom storočí stala skládkou priemyselného odpadu a chemikálií. Špinavá voda a smrad odrádzala turistov aj od návštevy Jal Mahalu. V roku 2004 však súkromná spoločnosť prevzala iniciatívu v oblasti so zámerom vyčistiť jazero a obnoviť palác. Výsledky sú pozitívne - zlepšila sa kvalita vody a vrátilo sa aj vtáctvo.

Hoci však majú investori veľké plány aj so samotným palácom, jeho sprístupnenie je zatiaľ v nedohľadne.

 

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa