Tip na víkend: Presvedčte sa na vlastnej koži o liptovských naj

2016-12-02 12:00:00 |   |    | 

Lyžovačku v Nízkych Tatrách môžete spojiť s predĺženým víkendom a so spoznávaním tunajších atrakcií. V tomto roku zaznamenal Liptovský Mikuláš zvýšenie návštevnosti až o 16 percent. Môžu za to niektoré nové atrakcie, ale aj chuť Slovákov opäť spoznávať svoju rodnú krajinu. Liptovský región pripravil pre návštevníkov navyše obľúbenú Liptov Card s množstvom zliav. Na prilákanie návštevníkov v meste pravidelne organizujú tiež jarmoky, obľúbené podujatia ako napríklad Švábkofest a tento rok by chceli vytvoriť aj prvý stály vianočný trh, ktorý by bol pokračovaním Mikulášskych trhov.



 

Slovensko v mini verzii

Park miniatúr v Liptovskom Jáne je najnovšou atrakciou, ktorú otvorili pred tohtoročnou sezónou. Odvtedy ho stihlo navštíviť viac ako 40 000 návštevníkov, ktorí sa prišli pozrieť nielen na vzácne slovenské pamiatky v zmenšenej verzii, ale aj na dokonalú prácu Kamila Fischera, autora štrnástich miniatúr, na ktorých pracoval 11 rokov. Každá z nich je vernou kópiou originálu, keď na ich výstavbu bol okrem polystyrénového základu použitý vždy originálny materiál, z akého vznikla aj pôvodná stavba. Všetky budovy sú zmenšené v identickej mierke. Pozrieť si môžete hrad Strečno, ktorý si autor vybral kvôli najcitlivejšej rekonštrukcii, Bojnický zámok, mini železnicu aj Levočskú radnicu, na ktorú dostal autor farbu priamo od maliarov a reštauratérov budov. Najobľúbenejšou miniatúrou Kamila Fischera je Kľuknavský drevený most, ktorý je aj v skutočnosti vzácnou architektonickou stále funkčnou pamiatkou.

 

Kostol sv. Mikuláša

Prvou sakrálnou pamiatkou mesta je kostol sv. Mikuláša, ktorý je sprístupnený verejnosti pomocou modernej aplikácie. Po nasnímaní príslušných kódov si môžete cez bezplatnú aplikáciu spustiť audio sprievodcu, ktorý vám priblíži dejiny kostola a upriami pozornosť na najcennejšie časti, ako napríklad farebné maľby na oknách. Kostol je pre verejnosť na prehliadky otvorený v závislosti od konkrétnej sezóny. O presnej hodine vstupu sa vždy informujte v blízkom informačnom centre.

 

Vlastná pražiareň Aurelica

Liptovský Mikuláš sa môže pochváliť aj vlastnou pražiarňou kávy, ktorá spolu s kaviarňou sídli priamo pri hlavnom námestí. Pomenovanie dostala podľa slávneho rodáka Aurela Stodolu. Majitelia dbajú najmä na osobný prístup k výrobe kávy. Pravidelne si nakupujú čerstvé zrná priamo v európskych prístavoch, ktoré potom každý týždeň spracujú do novej voňavej dávky obľúbeného nápoja. Ochutnať môžete niekoľko typov káv s rôznou arómou a príchuťou. Ich ponuka sa obmieňa v týždňových cykloch.

 

Múzeum Janka Kráľa

Dejiny mesta sú úzko prepojené aj s Jurajom Jánošíkom, ktorého tam v minulosti mučili a odsúdili na smrť. Autentická mučiareň sa nachádza priamo v súčasnej budove Múzea Janka Kráľa. Práve tento spisovateľ uchoval prepisy pôvodnej správy procesu so známym zbojníkom. Okrem mučiarne sa tam môžete tešiť na prehliadku histórie mesta a informácií zo života najvýznamnejších rodákov.

 

Galéria s jednou z najdokonalejších sôch

Ešte pred vstupom do galérie si všimnite sochu matky čítajúcej sväté písmo. Dielo rodáka Alojza Štróbla sa nachádza v listine múzea Louvre ako jedna z najdokonalejších sôch na svete. V meste sa už uchoval iba jej odliatok, ktorý si môžete pozrieť priamo pri vchode. Galéria sa sústreďuje najmä na tvorbu regionálnych umelcov. Môžete si v nej pozrieť najvýznamnejšie obrazy a sochy, ktoré vznikli v ich rodnom Liptovskom Mikuláši.

 

Demänovská jaskyňa slobody

V Demänovskej doline sa nachádza niekoľko jaskynných komplexov, z ktorých sú sprístupnené iba dva – Demänovská ľadová jaskyňa a Demänovská jaskyňa slobody. Tá druhá je zaujímavejšia bohatou výzdobou, pretekajúcou riekou a niekoľkými jazerami. V celej jaskyni je vysoká vlhkosť, čo pozitívne vplýva na dýchacie cesty a pleť. Počas prehliadky zapracujete aj na svojej figúre, keď postupne prejdete na malom okruhu vyše 900 a na veľkom okruhu vyše 1000 schodov. Najkrajším úsekom sú úzke serpentínové chodbičky, ktoré sú lemované stalagnátmi.

 

Zážitkové degustácie v St. Nicolaus

Na okraji mesta nájdete liehovar, ktorého história siaha do roku 1867, kedy ho založil Armin Stark. Pre minimálne osemčlenné skupinky turistov tu ponúkajú možnosť zážitkových degustácií. Vybrať si môžete z dvanástich rôznych balíčkov, keď môžete ochutnať magickú chuť byliniek s ich hlavnými produktmi, výber produktov podľa vlastného gusta alebo ukážku vín z ich vlastnej produkcie.

 

Spoznajte mesto spolu so sprievodcom

Mesto Liptovský Mikuláš sa rozhodlo vyjsť v ústrety turistom aj pomocou turistickej služby mestského sprievodcu. Cestovatelia si môžu vybrať zo siedmych rôznych druhov prehliadok, ktoré si objednajú prostredníctvom webovej stránky. Tá najobľúbenejšia vám predvedie 11 naj miest historického centra a zároveň najväčšie atrakcie samotného mesta.

 

Mincovníčkovo

Liptovský Ján sa môže pochváliť aj ďalšou atrakciou v podobe malého interaktívneho múzea venovaného kováčstvu a výrobe mincí. V múzeu si hneď v úvode môžete pozrieť jednu zo starých šácht a potom spoznať ukážky toho, ako vyzeral bežný pracovný deň baníkov. V prípade záujmu si môžete vyskúšať kovanie železa a na záver si vydražiť mincu, ktorú vyrazíte priamo v tomto múzeu.

 

Synagóga

V meste mala v minulosti veľmi silné zastúpenie židovská komunita. Vďaka tomu sa v Liptovskom Mikuláši podarilo postaviť jednu z najkrajších synagóg na Slovensku. V súčasnosti je sprístupnená prostredníctvom informačného centra, ktoré ju otvorí na požiadanie. V budúcnosti plánujú nainštalovať do nej podobného audio sprievodcu s aplikáciou ako v prípade kostola. Okrem prehliadok sa tam konajú aj koncerty a komorné vystúpenia.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk / David
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa