Protiturecká pevnosť aj originálne námestie: Komárno ponúka návštevníkom to, čo inde nenájdu

2016-09-23 12:00:00 |   |    | 

Máte už pobalené a v hlave sa vám preháňajú nápady, kde by ste mohli stráviť najbližší víkend? Máme pre vás skvelý tip. Nasmerujte si to tentoraz do Komárna. Okrem zaujímavých pamiatok priamo v centre sa môžete vybrať na výlet aj do blízkeho Maďarska.



 

Nádvorie Európy

Keď sa povie Komárno, automaticky vám ako prvá zaujímavosť príde na um Nádvorie Európy, ktoré mesto preslávilo po celom Slovensku. Nachádza sa na ňom niekoľko historických budov, ktorým sa rozhodli dať nový šat. V rámci projektu Ateliér Európa premenili každú jednu z nich na stavbu pripomínajúcu niektorú z typických architektúr európskych štátov. Vďaka tomu sa na malej ploche a veľmi rýchlo presuniete z Talianska do Írska alebo na Island. V jednotlivých budovách sú situované obchody alebo podniky s občerstvením. Celé námestie je veľmi pestré, nepôsobí nudne a identicky ako ostatné mestá a dozviete sa na ňom aj o európskej architektúre.

 

Kostol sv. Rozálie

Zaujímavou pamiatkou postavenou v klasicistickom slohu je kostol sv. Rozálie, ktorý púta pozornosť svojím netypickým tvarom v štýle rímskych rotúnd. Postavili ho v rokoch 1839 - 1844 na mieste starého kostola sv. Rozálie, ktorý bol zbúraný v 30. rokoch 19. storočia, keď musel ustúpiť stavbe Palatínovej línie, súčasti pevnostného systému Komárna.

 

Protiturecká pevnosť

Komárňanská pevnosť vznikla po bitke pri Moháči, keď chceli na pôde bývalého hradu vytvoriť obrannú pevnosť proti Turkom. Hlavná časť bola vystavaná v 16. storočí, no niektoré posledné úpravy sa robili aj oveľa neskôr. Celý komplex sa vďaka tomu delí na starú a novú časť. Kvôli zemetraseniu v 18. storočí bola značná časť budov porušená. Napriek tomu sa pustili do ich obnovy a podarilo sa im zachrániť aspoň niektoré z nich. V súčasnosti je verejnosti prístupná centrálna časť a pozrieť sa môžete aj do niektorých podzemných chodieb. Nájdite si tiež čas na prechádzku popri obvodových múroch, aby ste získali predstavu o veľkoleposti tejto stavby. Pevnosť je prístupná celoročne okrem pondelka a v zimnej sezóne je zavretá aj počas víkendov.


Rímska pevnosť Kelemantia, Iža

Najstaršou pamiatkou v okrese je rímska pevnosť, ktorá pochádza podľa odhadov z druhého storočia. Vznikla na mieste pôvodného dreveného sídla, ktoré malo tiež plniť obrannú funkciu. Keď ho objavili cestou popri Dunaji rímske légie, taktiež sa tam rozhodli urobiť vlastnú pevnosť a chrániť tak svoje nové územie. Poslední obyvatelia z nej mohli odísť v 5. storočí a po ich odchode postupne obranné sídlo úplne zaniklo. V jeho blízkosti sa však vystavala menšia osada s pohrebiskom. V novodobých dejinách sa archeológom podarilo odhaliť tento klenot, ktorý je voľne a bezplatne prístupný verejnosti.


Plavba na Dunaji

Len 13 kilometrov od Komárna sa nachádzajú termálne pramene v Patinciach, kde sa nachádzajú aj veľmi obľúbené termálne kúpele s wellness centrom. Okrem vodných radovánok počas letných a jesenných mesiacov si tu navyše môžete užiť plavbu po Dunaji. Jedna cesta stojí 8 eur a v cene máte zahrnutú aj prepravu od hotela do prístavu. Vybrať si môžete z dvoch trás – buď pôjdete smerom na Komárno, alebo si pozriete z lode Štúrovo a Ostrihom. Plavby sa konajú v stredu a v sobotu, ostatné dni záležia podľa záujmu turistov. Na výlete v Patinciach nevynechajte ani návštevu vzácnej kaplnky z 13. storočia.

 

Rímske lapidárium

V 19. storočí bol okolo komárňanskej pevnosti postavený jeden z najväčších pevnostných systémov v Európe. Jej súčasťou je aj Bašta VI., kde sa dnes nachádza lapidárium rímskych kamenosochárskych pamiatok (oltárne a náhrobné kamene, sarkofágy, sochy, architektonické články). Väčšina exponátov pochádza z 2. – 4. stor. z rímskych hraničných opevnení Brigetio a Celemantia, vybudovaných v blízkosti Komárna.

Lapidárium je súčasťou Podunajského múzea a je otvorené celoročne, ale počas zimnej sezóny sa musíte vopred objednať, prípadne informovať priamo v múzeu. Podunajské múzeum sa okrem bašty nachádza v ďalších štyroch stavbách. Tá hlavná je v kultúrnom paláci a môžete si tam prezrieť rôzne vykopávky a prečítať si viac o dejinách regiónu. Expozícia v Zichyho paláci sa sústredí na novšie dejiny, v budove knižnice si môžete prezrieť tiež vzácne obrazy a tradičný roľnícky dom nájdete v Martovciach.

 

Komárom

Aj z maďarskej strany sa v Komárome nachádza historická pevnosť z 19. storočia. Napriek tomu, že ide o mladšiu budovu, jej hodnota stúpa s jej rozlohou. Ide totiž o najväčšiu pevnosť v strednej Európe, ktorá je takmer celá zachovaná v pôvodnom stave. Ďalším obľúbeným miestom sú termálne kúpele a nezabudnite ani na prechádzku historickým centrom. Charakteristickým bodom oboch miest je Alžbetin most, ktorý ich symbolicky spája a búra hranice medzi susednými krajinami.

 

Autor: David

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikipedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa