Hitlerovo sídlo a divoká príroda: Aj tým sa chváli Bavorsko

2017-11-11 00:00:01 |   |    | 

Nemci patria k najvášnivejších turistom v Európe. Od zdolania ďalšej túry ich neodradí náročný terén, ani zlé počasie a v hlavnej sezóne prejdú po najobľúbenejších trasách denne tisíce ľudí. K svojim národným parkom sa preto Nemci správajú s patričnou úctou. Väčšinu ich územia uchovávajú v pôvodnej forme a len minimálne zasahujú pri úprave niektorých ťažko prístupných chodníkov.



 

Národný park Berchtesgaden

Neďaleko rakúskych hraníc a len dvadsať kilometrov od Salzburgu nájdete jedno z najobľúbenejších turistických miest v Nemecku. Národný park Berchtesgaden ponúka desiatky turistických chodníkov rôznej náročnosti a časť z nich je zakomponovaná v divokej prírode bez akýchkoľvek úprav.

Hlavná sezóna je počas teplých mesiacov, v zime sú chodníky uzavreté a na lyžovačku sa tento región veľmi nevyužíva. V okolitom pohorí sa nachádza niekoľko horských chát, kde môžete prenocovať a pokračovať potom ďalej vo vybranej trase. Stanovanie a zakladanie ohňov je zakázané a kvôli tomu zvýšili i počet nočných hliadok lesníkov, ktorí dohliadajú na poriadok.

Malá časť turistických chodníkov je sprístupnená aj pre mamičky s kočíkmi a hendikepovaných ľudí. Prechádzka údolím Wimbach patrí často k začiatočným túram a vhodná je i pre ľudí, ktorí nemajú dobrú kondičku.

Pri vstupe do parku zaplatíte poplatok 2 eurá. Žetón si zakúpite v informačnom centre pri parkovisku a potom ho vhodíte pri vstupnej bráne. Toto je zároveň jediný poplatok v národnom parku. Najkrajšou časťou údolia je vodopád Wimbachklamm. Popri celej trase vedie drevený chodník, ktorý vás vyvedie von z prvej časti údolia. Ak máte čas iba na krátku prechádzku, povinný oblúk aj s návratom na parkovisko vám bude trvať pri pomalom tempe približne hodinu.

Pokiaľ máte ešte dve hodiny navyše, môžete sa vybrať až ku chate Wimbachschloss, ktorá poskytuje príjemné občerstvenie v obklopení majestátnych hôr. Trasa vedie po vysypanom chodníku, nemá veľké prevýšenie a vhodná je i pre ľudí bez kondičky, starších alebo malé deti. Ak si ju chcete trochu sťažiť, počas obdobia sucha sa môžete vybrať po trase koryta rieky.

 

Plavba po Königssee

Prestávku medzi túrami si môžete vyplniť plavbou po jazere Königssee. Ak budete mať chuť, aj odtiaľto vedie niekoľko turistických chodníkov, ktoré vás zavedú do ďalšej časti tohto národného parku. Plavba po jazere má dve hlavné zastávky a jednu na požiadanie.

Prvá zastávka sa nazýva Kessel a práve tá je iba na požiadanie. Spiatočný lístok tam stojí 10,50 eur. Druhá zastávka je na ostrove s Kostolom sv. Bartolomeja, kde spiatočný lístok stojí 14,80 eur. Pri kostole sa nachádza malý hotel s reštauráciou a počas slnečných dní ponúka krásne posedenie na terase v obklopení hôr.

Posledná zastávka sa nazýva Salet, spiatočný lístok tam stojí 17,80 eur a z tohto miesta sa môžete vybrať na rôzne túry. Počas plavby zažijete aj jeden netradičný zážitok, keď vám váš sprievodca zahrá na trúbke a jej ozvenu nechá doznievať v okolitých horách. Tento moment vás donúti zastaviť a zamyslieť sa nad krásou života.

 

Orlie hniezdo – Hitlerova horská chata

Nad Königssee sa hrdo týči aj najnavštevovanejšia atrakcia tohto regiónu. Orlie hniezdo bolo kedysi Hitlerovou víkendovou horskou chatou. Postavil ju podľa mnohých na najkrajšej vyhliadke v Nemecku a urobil si z nej svoje najluxusnejšie sídlo. Dnes sa ku chate dostanete pomocou autobusu, ak si chcete preveriť vaše turistické schopnosti, v tom prípade na vás čaká približne trojhodinová túra. Na jej konci sa nachádza výťah, ktorý vás vyvezie priamo do Orlieho hniezda. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, ale aj kaviareň a malé občerstvenie. Pôvodne ku chate neviedla asfaltová cesta, tú museli v krkolomnom teréne vybudovať práve na Hitlerovu žiadosť. Chata je zaplnená rôznymi skvostami, ktoré diktátor dostal ako dary od zahraničných štátnikov. Ak máte záujem aj o pár faktov z histórie 2. svetovej vojny a informácie o nacistickom režime, pozrite si dokumentačné múzeum, ktoré je umiestnené na začiatku turistickej trasy.

 

Národný park Bavorský les

Druhý národný park sídli v susedstve s Českou republikou. Na rozdiel od Berchtesgadenu v tejto lokalite nenájdete až toľko kopcov a užiť si môžete najmä vychádzky v lese a po okolitých nižších kopcoch. Viaceré lokality sú veľmi vzácne, pretože v nich na stromoch rastú ojedinelé huby. Les je uchovaný v pôvodnom stave a chodníky nie sú upravované. Históriu celého regiónu, ale aj informácie o faune a flóre nájdete v malom múzeu pri informačnom centre. Ak máte chuť, môžete vyskúšať aj jazdu na elektrickom bicykli.

 

Bezbariérová vyhliadková veža

Hlavnou atrakciou je bezbariérová vyhliadková veža v tvare obrovského vajca. Tá je súčasťou hravého náučného chodníka, na ktorom sa dozviete dôležité informácie o Bavorskom lese. Od parkoviska sa dostanete po schodoch alebo výťahom cez tunel zdobený farebným sklom z miestnych sklární až ku vstupu, ktorý vás privedie na veľký drevený most. Odtiaľ už začína dobrodružná cesta, na ktorej si môžete vyskúšať adrenalín na trampolíne s priehľadným sieťovaným dnom, vylúštite pár hádaniek, dočítate sa zaujímavosti o tunajších lesoch a taktiež si môžete pozrieť niekoľko drevených sôch zvierat, ktoré žijú v tejto lokalite.

Na konci prehliadky vás už čaká vyhliadková veža, ktorá má iba mierne stúpanie a pohodlne ju prejdú aj ľudia so slabou kondíciou. Cesta na vrchol spolu s foto zastávkami netrvá viac ako 20 minút. Tvar vajca bol zvolený kvôli ľuďom so strachom z výšok. Keď sa totiž pozriete dole cez zábradlie, vždy uvidíte len predošlé poschodie a nebudete mať tak nepríjemné pocity. Na konci vyhliadky sa nachádzate už pri vrcholoch stromov, ktoré rastú uprostred tejto stavby. Po pár schodoch sa vám naskytne fantastická vyhliadka, keď počas dobrého počasia vidieť celý región i Alpy.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: German National Tourist Board, Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa