Yorská katedrála: Štyrikrát vyhorela, aj tak je najkrajším kostolom v Anglicku

2017-11-05 00:00:00 |   |    | 

Angličania pokladajú katedrálu v Yorku za najkrajšiu v krajine. Vraj keby ste nevideli žiaden ďalší svätostánok v Anglicku, jej návštevu nikdy neoľutujete. Je najväčším gotickým kostolom na severe Európy a druhým najvýznamnejším v krajine a mnohí ho tiež považujú za vôbec najkrajšiu gotickú sakrálnu stavbu na svete.



 

Drevený kostolík pre kráľa Edwina

Súčasná Yorská katedrála nie je prvým kostolom, ktorý bol postavený na tomto miesto. Jej predchodcom bol jednoduchý drevený svätostánok, ktorý dostavali presne na Veľkú noc v roku 627. Hlavným dôvodom jeho stavby bolo vysvätenie kráľa Edwina, ktoré sa malo konať v úplne nových priestoroch. Keď už budova nebola v dobrom stave, rozhodli sa ju vymeniť za kamennú stavbu. Tú v 11. storočí nahradila prvá väčšia katedrála v normanskom štýle. Už začiatkom 13. storočia však začali stavať prvú časť súčasného kostola. Zaujímavosťou je, že v Yorskej katedrále sa podarilo uchovať aspoň malé pozostatky všetkých troch predchodcov. Poloha dreveného kostolíka je zaznačená v krypte, časť základov pozostáva z kamenného svätostánku a krypta spolu s ďalšou časťou základov pochádzajú z posledného pôvodného kostola.

 

Najväčšie stredoveké okno na svete

Najstaršou časťou katedrály je severná chrámová loď. Tam sa najprv začali robiť jednoduché prestavby, z ktorých sa nakoniec vykľula 250 rokov dlhá výstavba jedného z najkrajších anglických kostolov. V severnej lodi nájdete najväčšie stredoveké okno na svete. Nazývajú ho Päť sestier a ide o zoskupenie piatich menších na seba nadväzujúcich okien. Podlaha v tejto časti bola pôvodne drevená, neskôr ju nahradili kamennou dlažbou. Budovu kostola sa postupne rozširovala a dostala charakteristické črty gotického štýlu. V roku 1472 ohlásili jej definitívne dokončenie, no verejnosti slúžila už dávno predtým. Posledné práce skomplikoval pád centrálnej veže, ktorej obnova trvala takmer 70 rokov.

 

Zakliata ohňom

Yorská katedrála prešla neľahkým osudom. Ešte jej predchodkyne niekoľkokrát vyhoreli a museli ich vždy budovať takmer od nových základov. Tejto nepríjemnosti sa nevyhla ani počas novodobých dejín. V rokoch 1753, 1829, 1840 a 1984 ju zasiahli väčšie požiare, ktoré si vyžiadali ďalšie úpravy. Po prvýkrát nechtiac založil oheň jeden z robotníkov, ktorý po odchode z budovy nechal tlieť neuhasené uhlie. Druhý požiar spôsobil revolucionár a výtržník, ktorého neskôr zatkli a súdili. V roku 1840 doplatili na nepozornosť jedného z predstavených, ktorý nechal vo veži horieť sviečku. Od tej sa potom chytilo zariadenie a vyhorela veľká časť katedrály. Posledný požiar spôsobil úder blesku, ktorý zapríčinil značné poškodenie. Po rokoch zlých skúseností sa zdalo, ako keby bol tento svätostánok prekliaty. Veriaci sa však dokázali vždy zomknúť a znova mu navrátili pôvodnú podobu.

 

Knižnica s viac ako 100 000 knihami

Od roku 1414 je súčasťou katedrály veľká knižnica, kde uchovávajú prevažne literatúru s duchovnou tematikou. Impulzom pre jej vznik bol dar od Johna Neutona, ktorý kostolu odkázal kostolu celú svoju zbierku kníh. Odvtedy sa tu podarilo nazbierať až 120 000 exemplárov. Najvzácnejšie z nich pochádzajú z obdobia stredoveku, no nájdete tam aj viacero zástupcov modernej literatúry, keďže táto zbierka stále rastie. Yorská katedrála sa môže pochváliť viacerými vzácnymi artefaktami, ktoré sa tu podarilo uchovať vďaka jej bohatej histórií. Niektoré z nich sa dodnes využívajú počas svätých omší a časť predmetov postupne ukazujú verejnosti na rôznych výstavách. Aktuálne si môžete pozrieť prehliadku predmetov zo vzácnych kovov, v budúcnosti plánujú otvoriť výstavu nábytku.

 

Vianoce s domácim zborom

V susedstve katedrály sa nachádza jedna z najstarších základných škôl na svete. Prvé triedy tam otvorili už začiatkom 7. storočia pre potreby chlapčenského zboru, ktorý svojím spevom doprevádzal omše v tomto kostole. Ten je dnes považovaný za najstarší na svete a zároveň bol neskôr aj jedným z prvých zmiešaných spevokolov. Vďaka vynikajúcej akustike Yorskej katedrály im jej priestor zároveň slúži ako koncertná sála. Najobľúbenejším vystúpením sú tradičné spevy vianočných kolied, na ktoré si musíte zakúpiť lístky s veľkým predstihom. Cena vstupeniek sa pohybuje od 12 do 25 libier.

 

Katedrála s vlastnou políciou

Len sedem kostolov vo svete sa môže pochváliť vlastným policajným zborom. Tradícia yorskej katedrálovej polície vznikla v polovici 19. storočia. Vtedy zamestnali oficiálne prvého strážcu zákona. Jeho úlohou bolo dohliadať na poriadok v celom areáli a riešiť prípadné konflikty. Ku jeho predchodcom patrili dozorcovia vo väznici, ktorá bola kedysi súčasťou katedrály. V súčasnosti má policajný zbor deväť zástupcov. Doteraz plnili skôr úlohu organizátorov, keď poskytovali najmä informácie pre turistov. Na jar tohto roka im však opäť vrátili možnosť zatýkať výtržníkov, takže z poradcov sa znova stali oficiálni strážcovia poriadku.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa