Divočina na severe: Na Islande majú múzeum penisov

2022-06-13 16:00:00 |   |    | 

Island je známy ako krajina ohňa a ľadu, preslávili ho však aj modré lagúny, pôsobivé gejzíry a penisy. Veľké, malé, hrubé, tenké, rovné, ba aj zakrivené. Presne také vystavuje Islandské falologické múzeum v Reykjavíku, jediné svojho druhu na svete.



 

Všetko to vlastne začalo ako žart. V roku 1974 dostal Sigurour Hjartarson, riaditeľ základnej školy v mestečku Akranes na juhovýchodnom pobreží ostrova, do daru býčí penis. Niektorí z učiteľov pracovali v lete na neďalekej továrni na spracovanie veľrýb a začali mu prinášať pohlavné údy veľrýb. To Hjartarsona inšpirovalo k vytvoreniu zbierky.

Do roku 1997 sa mu podarilo získať penisy 62 druhov cicavcov, ktoré sa stali základom pre otvorenie múzea v centre Reykjavíku. Islandské falologické múzeum (Hið Íslenzka Reðasafn) stojí na rovnakom mieste stále, dnes ho však už riadi Hjartarsonov syn, ktorý sa pre neho vzdal manažérskej pozície v logistickej spoločnosti. Po dvadsiatich rokoch fungovania v ňom môžete vidieť už 280 exponátov 93 živočíšnych druhov. Svoje originálne zastúpenie tu majú medvede, kone, tulene, ale aj mačky, škrečky či myši.

Vo všetkej počestnosti ich môžete porovnať aj s ľudským penisom, jeden totiž múzeu daroval istý 96-ročný Islanďan. Svoju (s)účasť po smrti prisľúbili aj ďalší muži, vrátane tímu strieborných medailistov v hádzanej. Tí by však zrejme svoju pýchu len neradi videli vedľa najväčšieho exponátu. Ten totiž patrí Vráskavcovi obrovskému, meria 1,7 metra a váži 75 kilogramov.

V Islandskom falologickom múzeu si prídu na svoje aj tí, čo biológiu veľmi neobľubujú. Súčasťou expozície je totiž aj 23 folklórnych exponátov a približne 350 umeleckých diel a praktických doplnkov do domácnosti s falickým motívom.

Ročne múzeum navštívi okolo 11 000 návštevníkov, nadpolovičnú väčšinu vraj tvoria ženy. V júni 2022 do múzea pribudol aj jeden veľmi výnimočný exponát.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Icelandic Phallological Museum
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa