Ďalšia z atrakcií Toskánska: Cascate del Mulino poznali už Etruskovia

2017-12-14 00:00:01 |   |    | 

Toskánsko má okrem dobre známych tromfov aj niekoľko skrytých netradičných atrakcií. Často ide o zaujímavé prírodné lokality, ktoré potvrdzujú chýry o skvelých cestovateľských možnostiach v tomto regióne. Termálne pramene Cascate del Mulino patria k najstarším v tejto časti Talianska a okrem oddychu sľubujú aj vyriešenie niektorých zdravotných problémov.



 

Kúpele vytvorené Jupiterovym bleskom

Okolo vzniku týchto termálnych prameňov sa tradujú dve legendy. Prvá sa týka sporu medzi dvoma bohmi. Jupiter a Saturn sa hádali a počas tohto boja hodil Jupiter blesk, ktorý mal zasiahnuť jeho protivníka. Ten sa však uhol a na zasiahnutom mieste vznikol termálny prameň. Druhá legenda je tiež úzko prepojená so Saturnom a preferujú ju aj domáci obyvatelia. V oblasti Cascate del Mulino mal mať podľa nej tento boh svoju pozemskú skrýšu a z nej neskôr začali vyvierať termálne pramene. V skutočnosti voda pochádza z blízkej hory, kde bol kedysi horúci vulkán. Ten ju postupne otepľoval a vytvoril tak ďalší z prírodných zázrakov.

 

„Posvätný“ kúpeľ

Termálna voda vyviera na viacerých miestach v tejto časti Toskánska. Najpopulárnejšie sú práve pramene Cascate del Mulino, pretože majú podobu vodopádov s malými bazénikmi. Ľudia si do nich môžu pokojne sadnúť a užiť si liečivé účinky v súkromí. Na iných miestach voda vyviera iba do malého jazierka alebo ju čerpajú z podzemných prameňov a využívajú na rôzne procedúry. Jej pozitívne vlastnosti objavili už prví pôvodní obyvatelia. Etruskovia dokonca verili, že termálna voda má zázračnú moc. Keďže im pomohla vyriešiť niektoré problémy, kúpeľ v nej označovali za posvätný. V tých časoch ho považovali za dar od bohov, preto pri ňom vytvorili aj malú svätyňu.

 

Rimania okolo nich postavili mesto

Pramene ťažili zo svojej slávy aj počas éry, keď sa v oblasti dnešného Toskánska objavili Rimania. Vďaka ich obľube kúpeľov sa dočkal celý región ešte väčšieho rozvoja. Okolo malých jazierok najprv postavili kúpeľné centrum, ktoré slúžilo na oddych. Keďže sa panstvu nechcelo cestovať ďaleko od tak vzácneho liečebného zdroja, časom tam pribudli aj prvé obydlia. Následne potrebovali nové služobníctvo a okolo Cascate del Mulino postupne vzniklo rozrastajúce sa mesto. Dnes tam už nájdete len pár pozostatkov pôvodných obydlí a centrum je presťahované ďalej od liečivých prameňov.

 

Pomáha pri problémoch s dýchaním i so srdcom

Tunajšia voda sa vyznačuje bohatým zastúpením minerálov. Vďaka tomu nepomáha návštevníkom iba prostredníctvom pôsobenia tepla, ale aj týchto vzácnych zložiek. Termálne pramene sa používajú na zdravotné, ale aj kozmetické ťažkosti. Kúpanie v malých bazénoch s teplou vodou pomáha bojovať proti častým zápalom dýchacích ciest a vďaka zastúpeniu minerálov prečisťuje dýchanie. Vynikajúca je tiež na kardiovaskulárne problémy. Voda v Cascate del Mulino je príjemne teplá, takže sa v nej môžu osviežiť aj ľudia s vyšším krvným tlakom. Výborne pomáha pri ťažkostiach s pohybovým aparátom a uvoľňuje tiež napätie vo svaloch. Jej používanie zlepšuje problémy s trávením. Vďaka vyššiemu obsahu síry sa môže využiť pri akýchkoľvek kožných ťažkostiach. Výborne zjemňuje a hydratuje pokožku a navyše vytvára ochranný olejový filter, ktorý nedovolí preniknutiu škodlivých látok. Má vynikajúce relaxačné účinky a pomáha v boji proti veľkému stresu.

 

Relax v štýlovom hoteli

Hlavný termálny bazén sa nachádza pri blízkom hoteli Saturnia. Tento rezort stojí na pôvodnom mieste, kde mali byť v minulosti staré rímske kúpele. Dnes je už domovom luxusného ubytovacieho zariadenia, ktoré okrem kúpeľov ponúka tiež rozsiahly golfový park. Hostia majú k dispozícii niekoľko možností na využitie liečivých účinkov tejto teplej vody. Najviac obľubujú osvieženie vo vonkajšom bazéne. Ten umožňuje najmä pohodlný relax pri sedavom kúpeli. No časť prameňov využívajú aj na kúpanie vo vírivke a rôzne skrášľujúce či liečivé procedúry vo wellness centre. V ponuke majú niekoľko balíčkov procedúr, ktoré sú pripravené na mieru určitým zdravotným problémom alebo pre vylepšenie vášho zovňajšku.

 

Celoročné kúpanie zadarmo

Vzácne termálne pramene sú rozdelené do dvoch hlavných častí. Prvá patrí k hotelu a vstup do bazéna je spoplatnený. Podstatne obľúbenejšie sú neďaleké kaskádové bazény, ktoré sú zároveň potešením pre oči. Cascate del Mulino je prístupné celoročne, pretože vďaka teplej vode sa tam môžete kúpať aj počas zimných mesiacov. Napriek tomu, že táto časť patrí pod správu hotela, je voľne prístupná a nemusíte tam platiť vstupné. Pripravte sa však na to, že počas hlavnej sezóny je táto atrakcia mimoriadne vyťažená a musíte byť tolerantní voči väčšiemu množstvu turistov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
3.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa