Zbohom nudným prechádzkam: 10 prehliadok európskych miest, ktoré majú poriadnu šťavu

2017-11-06 00:00:00 |   |    | 

Klasické prehliadky miest so sprievodcom, ktorý nezáživne informuje o okolitých pamiatkach, už mnohých ľudí nezaujímajú. Zopár nadšencov preto prišlo so zaujímavými nápadmi, ako turistom svoje mesto predstaviť z úplne iného pohľadu. Aj keď obvykle nové miesta spoznávate radšej na vlastnú späť, tieto zaujímavé programy rozhodne stoja za vyskúšanie.



 

Tajomný Zahreb, prehliadka a kvíz

Metropola Chorvátska vám ponúka dokonca niekoľko originálnych prehliadok. Pri jednej spoznáte vedeckú históriu mesta, pri druhej sa prejdete horou Medvednica a navštívite pútnické miesta a bunkre z druhej svetovej vojny. Pri ďalšej sú zas sprievodcovia oblečení v netradičných kostýmoch. Tá najatraktívnejšia vám však okrem histórie ponúka zábavný kvíz, ktorý budete riešiť spolu s ostatnými dovolenkármi. Vybrať si môžete zo štyroch druhov – Honba na čarodejnice, Spiaci drak, Horský kvíz a Vianočná koleda. Na začiatku hry dostanete knihu s inštrukciami. Tie vás postupne zavedú k rôznym významným miestam a po vyriešení ďalšej hádanky sa môžete posunúť do novej lokality. Cena je 6 až 70 eur v závislosti od veľkosti skupín.

 

Reykjavík, Tour finančného krachu

V roku 2008 prekonal Island ťažkú finančnú krízu. Krach domácej banky a zlé finančné rozhodnutia doviedli celú krajinu do mimoriadne ťažkej situácie, ktorej sa postavila väčšina obyvateľov. Úspešne sa im podarilo docieliť potrestanie a uväznenie vinných bankárov a zmenu politického systému. Zatiaľ čo iné národy by chceli na tieto nešťastné chvíle najradšej zabudnúť, Islanďania sú hrdí na to, že sa im podarilo dosiahnuť nápravu. Práve preto ponúkajú v Reykjavíku špeciálne prehliadky, ktoré vás prevedú po všetkých dôležitých miestach spojených s touto malou revolúciou. Cena je 28 eur.

 

Varšava, PolaWalks

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí sa potrebujú o každý zážitok deliť na sociálnych sieťach? Potom nie je táto prehliadka nič pre vás. V opačnom prípade ste však našli to „pravé orechové“. Metropolu Poľska (ale aj Rím, Graz, Salzburg a Viedeň) na nej totiž môžete spoznávať ako v minulosti - pekne pomaly a s klasickým Polaroidom v ruke. Sprievodcovia vás počas troch hodín prevedú po všetkých známych miestach, navštívite kráľovský zámok, prezidentský palác aj univerzitnú knižnicu. Cena prehliadky je 59 eur.

 

Amsterdam, Architektúra IJburg

Hlavné mesto Holandska ponúka množstvo architektonických skvostov. Tie najzaujímavejšie sa nachádzajú v modernej časti IJburg na východe Amsterdamu. Najlepšie ich spoznáte počas špecializovanej prehliadky, ktorú ponúkajú v siedmich jazykových alternatívach. Ich cena sa odvíja od veľkosti skupiny, ale aj vašich konkrétnych predstáv. Ak uprednostňujete skôr historické pamiatky, aj tie môžete v Amsterdame spoznať zaujímavým spôsobom, napríklad na bicykli alebo na lodi.

 

Štokholm, Millennium Tour

Milovníci mrazivých severských krimi, toto je ponuka pre vás! Vo Švédsku sa totiž môžete vydať v stopách najznámejšej knižnej série za posledné desaťročia. Desivé pátranie novinára Mikaela Blomkvista situoval Stieg Larsson najmä do ulíc Štokholmu. Počas tejto tour si môžete pozrieť všetky dôležité miesta, ktoré sa spomínajú v knižnej verzii Milénium a ukážu vám tiež lokality, kde sa natáčala populárna filmová séria. Vybrať si môžete medzi verejnou a súkromnou prehliadkou. Tá verejná stojí 13,50 eura a cena súkromnej je 300 eur a zúčastniť sa jej môže maximálne 30 osôb.

 

Bratislava, Socialistická prehliadka

Viacero zaujímavých tour ponúka aj Bratislava, obľúbené sú napríklad potulky po krčmách a baroch, prehliadka zrúcanín v Karpatoch či výlet na bicykli. Najmä cudzinci však so záujmom vyhľadávajú  najmä prehliadky, pri ktorých podvihnú železnú oponu a nahliadnu do života pred Nežnou revolúciou. Navštívia Petržalku, Slavín či ďalšie výstavné diela socialistickej architektúry, ale aj opustené továrne, bývalé hranice či bunkre. To všetko pešo, alebo aj v legendárnych škodovkách zo 70-tych rokov.

 

Belfast, prechádzka v stopách IRA

Severoírske mesto Belfast čelilo najťažším bojom medzi radikálnymi stúpencami IRA a anglickou vládou. V tom čase si zástupcovia kresťanov a evanjelikov vymieňali odkazy prostredníctvom výrazných malieb na múroch budov. Rovnakým spôsobom viedli medzi sebou tichú vojnu aj tí, ktorí chceli zostať pripojení k Anglicku s tými, ktorí túžili po spojení s Írskom. Ich kvalitné prevedenie sa uchovalo až podnes a maľby dávajú i po rokoch silné emotívne posolstvá. Počas tejto tour si nielen pozriete najvýznamnejšie kresby, ale zároveň sa dozviete všetky podstatné informácie o tomto spore. Cena prehliadky je 11,50 eur.

 

Paríž, L`Alternative Urbaine

Francúzi vám ponúknu prehliadku, ktorá v sebe nesie hlbší význam. Sprievodcov vám nebudú robiť profesionáli, ale ľudia, ktorí sú dlhší čas bez práce alebo bez domova. Takýmto spôsobom ich chceli znova socializovať a ponúkli im možnosť na nový štart do života. Po Paríži vás prevedú tým najnetradičnejším spôsobom. Zoberú vás do lokalít, ktoré nie sú pre turistov také známe, no majú veľké čaro a ukazujú vám mesto z inej perspektívy. Poplatok za tour je dobrovoľný, sami uvážite, akým spôsobom odmeníte vášho originálneho sprievodcu.

 

Lisabon, Kulinárska tour

Gastronomické prehliadky miest sú v súčasnosti veľmi obľúbené. V Lisabone (aďalších 12 mestách po celom svete) vám ponúkajú poldennú prechádzku, počas ktorej sa vyhnete luxusným podnikom, aby vám tak lepšie priblížili pravú portugalskú atmosféru. Na ich kulinárskej tour začnete najprv na veľkom trhu, kde sa špecializujú na prípravu lokálnych pochúťok. Potom sa prejdete po viacerých rodinných reštauráciách, kde zároveň ochutnáte skvelé domáce vína. Cena prehliadky je 95 eur a tá zahŕňa aj všetky konzumované jedlá a nápoje.

 

Belehrad, Zemun a Nový Belehrad na bicykli

Väčšina mestských prehliadok sa koná formou peších tour. Lenže tak si stihnete pozrieť len malú časť centra a neuvidíte viaceré zaujímavosti. V Belehrade prišli s výborným riešením - dve mestské časti spoznáte zo sedla bicykla. A nejedná sa len tak o hocijakú prehliadku, Nový Belehrad vznikol ako socialistický megaprojekt, v ktorom sa okrem množstva panelákov nachádza aj Srbský palác, sídlo vlády a ďalších úradov. Cena tour je 25 eur.

 

Autor: David, AKO

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa