Ako u Flinstonovcov: V kamennej dedine na juhu Francúzska zastal čas

2017-11-18 00:00:01 |   |    | 

Juh Francúzska ponúka množstvo krás, za ktorými sa oplatí vycestovať. Prístav Marseille, most Pont tu Gard, pápežské mesto Avignon či levanduľové polia Provensálska sú turistom dôverne známe. Počuli ste však už o kamennej dedine Village de Bories?



 

Najstaršie „borie“ alebo kamenné domčeky pochádzajú zo 17. storočia, najnovšie z 19. Sú najpokročilejším a najpozoruhodnejším príkladom toho, čo nazývame kamenné stavby. Táto technika výstavby bola veľmi lacná, pretože si nevyžaduje maltu ani žiadne iné spojivo. Stavitelia si vystačili s kameňmi, ktoré našli na mieste. Tie ukladali na princípe sedlovej klenby a tak zaručili ich pevnosť a stabilitu.

Tento typ stavieb sa objavoval vo veľkej časti francúzskeho územia počas osídľovania nových teritórií v 17. a 18. storočí. Kráľovský dekrét z roku 1761 totiž oprávnil malostatkárov a roľníkov, aby zakladali a kultivovali nové orné pozemky a zamedzili tak nedostatku obilia a hladomoru. Kamene vyorané z polí im poslúžili ako stavebný materiál pre skromné príbytky.

Kamenné domčeky slúžili ako útočisko pre pastierov, ako sklady, sýpky pre žatvu, ale aj ako prechodné a sezónne obydlie roľníkov, ktorí tu, ďaleko od domova, od jari do jesene obrábali pôdu.

Okolo borií pestovali vinič, olivovníky a obilniny, chovali hospodárske zvieratá a venovali sa hodvábu. Ešte aj dnes tu návštevníci Village des Bories môžu nájsť sad staručkých olivovníkov, zachované kamenné napájadlá a pozostatky z roľníckeho náradia.

Mestečko bolo opustené v 19. storočí, znovuobjavené bolo v 60. rokoch minulého storočia a jeho rekonštrukcia, ocenená Akadémiou architektúry, trvala celých 8 rokov.

Ak plánujete navštíviť levanduľové mestečko Gordes a povestný chrám v Abbey Notre-Dame de Sénanque, zastavte sa aj tu, budete ohromení.

 

Autor: Mária Halajová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Halajová

Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa