Austrália: Výstup na ikonický vrch Uluru bude od roku 2019 zakázaný

2017-11-07 08:00:00 |   |    | 

Výstupy na skalný útvar Uluru, ktorý je jednou z najznámejších atrakcií Austrálie, budú možné už len dva roky, a potom budú zakázané. Rozhodla o tom rada vlastníkov územia, na ktorom leží táto pieskovcová vyvýšenina, charakteristická sýto oranžovým až červeným sfarbením pri západe Slnka.



 

Výstup na ikonický austrálsky vrch Uluru, známy tiež pod názvom Ayers Rock, bude od roku 2019 zakázaný vzhľadom na jeho duchovný význam pre miestnu aborigénsku komunitu Ananguov. "Je to extrémne dôležité miesto, a nie ihrisko alebo tematický park na spôsob Disneylandu," vyhlásil po hlasovaní jeden z členov rady Sammy Wilson.

Tento pieskovcový monolit ležiaci v Severnom teritóriu je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a je súčasťou národného parku Uluru-Kata Tjuta. Jeho vek sa odhaduje na pol miliardy rokov.

Pôvodní obyvatelia považujú horu za posvätnú a výstup na ňu je podľa nej jej znesvätením. Aj v minulosti sa stávalo, že výstupy na Uluru boli zakázané, tieto zákazy boli však doteraz obmedzené len na jednotlivé dni, v ktoré si pôvodní obyvatelia pripomínali úmrtie dôležitých osobností. Vedenie parku, pozostávajúce najmä z aborigénskych tradičných vlastníkov daného územia, sa však teraz "jednomyseľne zhodlo na uzatvorení lokality pre lezecké aktivity," uvádza sa vo vyhlásení manažmentu národného parku.

Opatrenie bolo odsúhlasené po konzultácii s miestnym ľudom Ananguov, žijúcim v okolí tejto solitérnej hory už najmenej 30.000 rokov. Domorodci návrh na zákaz výstupov na Uluru podporili drvivou väčšinou.

Uluru vyčnieva nad okolitou rovinatou krajinou o takmer 350 metrov a je jedným z najobľúbenejších turistických cieľov v celej Austrálii. K červenkastému vrchu každoročne zavíta viac než 250.000 návštevníkov.

Na hornú plošinu hory však pre náročnosť a nebezpečenstvo pádu vystúpi len 16 percent z nich. Úrady evidujú najmenej 36 osôb, ktoré pri pokuse zdolať strmý svah hory zahynuli. Posledná možnosť dostať sa legálne na vrchol tohto skalného útvaru nastane 26. októbra 2019.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: AP Photo/Rob Griffith, File
Zdroj: TASR, SITA, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa