Antigua a Barbuda – neobjavené perly Karibiku

2017-11-10 00:00:01 |   |    | 

Kuba, Dominikánska republika a iné nádherné krajiny v Karibiku sú už cestovateľom dobre známe, preto začali hľadať nové miesta, ktoré by stáli za návštevu. Čoraz väčšej obľube sa teší dvojica ostrovov Antigua a Barbuda, ktoré spolu s menšou a kvôli skalnatému terénu neobývanou Redondou tvoria jeden štát.



 

Pod vládou anglickej kráľovnej

Pôvodní obyvatelia žili na týchto ostrovoch už približne dvetisíc rokov pred Kristom. Po ich objavení západnou civilizáciou prešli postupne pod správu rôznych krajín, ktoré na nich vždy zanechali svoju pečať. Nakoniec zostali pod nadvládou Anglicka a stali sa súčasťou Commonwealthu. V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa im síce po dlhom boji podarilo vybojovať aspoň určitú mieru samostatnosti a tri ostrovy vytvorili jeden štát, ten je však stále pod správou Anglicka. Obyvatelia 100 kilometrov vzdialenej Barbudy však s touto situáciou nie sú spokojní a radi by získali vlastnú suverenitu.

 

Antigua vyhráva pamiatkami, Barbuda plážami

Naoko veľmi blízke, no v skutočnosti odlišné ostrovy lákajú turistov každý po svojom. Antigua spĺňa predstavu aktívnejšej dovolenky, kde sa môžete zabaviť vo väčších mestách, no popri tom nájdete aj príjemné opustené lokality a menšie dedinky. Na ostrove sa nachádza aj hlavné mesto štátu s názvom St. John, kde sa organizujú všetky zaujímavé podujatia a objavíte tam aj najviac pamiatok. Pozrieť si tam môžete napríklad múzeum dejín týchto ostrovov, nádhernú katedrálu zo 17. storočia alebo vzácnu architektúru v koloniálnom štýle. Barbuda je oproti tomu pokojnejšia. Tam sa môžete tešiť na úžasné piesočné pláže, priezračné more a tú pravú predstavu raja. Život je tam podstatne pokojnejší a viac si tam užijete nedotknutú prírodu a neprebádané zákutia.

 

Romantika na koňoch

Práve na Barbude ponúkajú aj jednu z najväčších atrakcií týchto ostrovov. Ide o jazdu na koni, ktorá sa však nekoná v odľahlých prírodných parkoch, ale priamo na pláži. Zažijete skutočne nádherný zážitok, ktorý si nenecháva ujsť väčšina turistov. Najväčšiu zaujímavosť tam navyše dostanete za veľmi prijateľnú cenu, takže zákonite ide o veľmi žiadanú atrakciu, pri ktorej musíte myslieť na včasnú rezerváciu. Ak sa vám nepodarí prejsť po tunajších plážach na koni, istotne si doprajte aspoň dlhé prechádzky trebárs ruka v ruke so svojou láskou.

 

Potápanie, rybárčenie i kriket

Antigua a Barbuda nie sú vhodné len pre aktívny oddych, ale aj pre príjemné leňošenie a spoznávanie nových zaujímavostí. Tieto ostrovy sú ako stvorené pre potápanie, pretože nádherné a čisté vody majú skvelé podmienky pre krátke šnorchlovanie, ale tiež pre hĺbkové potápanie a spoznávanie podmorského sveta. Pochopiteľne je to aj významná rybárska oblasť a z tohto faktu si vytvorili ďalšiu turistickú atrakciu. Turisti sa môžu pridať k domorodcom a uloviť si vlastný obed či večeru. Ak máte chuť na šport, môžete tu vyskúšať napríklad veľmi obľúbený kriket.

 

Anglický prístav s cennými stavbami

Najvzácnejšou historickou časťou je prístavná oblasť na Antigue. Keďže je tam veľmi viditeľný vplyv britskej kultúry, dostal charakteristický názov Anglický prístav. Ide o štvrť, v ktorej žili námorníci tejto národnosti. Postupne si tam budovali príbytky podľa typickej architektúry domova, ktoré však ozdobili dekoráciami v miestnom a námorníckom štýle. Najcennejšie stavby nájdete v Dockyard National Park, ktorý tvoria pôsobivé budovy z prelomu 17.  a 18. storočia.

 

Exotika všade, kam sa pozriete

Dvojica ostrovov je pre mnohých hotovým rajom na zemi. A to sa týka aj potešení pre mlsný jazýček. Nebojte sa ochutnať tunajšiu kuchyňu, je plná voňavých byliniek, rýb a čerstvého ovocia. Typicky karibské chute nešetria rozmanitosťou a pestrosťou. Ďalšia exotika vás čaká hneď, ako vyjdete zo svojej izby. Nádherné pláže, netradičné živočíchy, ale najmä úžasné kvety. Môžete sa pokojne prechádzať po lúkach a tropických lesíkoch, kde si pochutnáte na čerstvých citrusoch, figách a iných plodoch.

 

Malé súkromné pláže

Výhodou týchto ostrovov je, že na nich nájdete viacero lokalít, kde si môžete užívať pláže len pre seba. Turistický ruch tam ešte nie je natoľko rušný, takže si môžete oddýchnuť bez spoločnosti iných turistov. Tie najkrajšie sa nachádzajú v zátoke Half Moon na Antigue alebo 17 Mile Beach na Barbude. V tom prvom prípade ide o pláže s malými kopčekmi a trávnatým lemovaním. V druhom sú to typické oddychové piesočné pláže.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa