Po ceste praotca všetkých cirkví: Svetu sa konečne otvára aj tajomná Palestína

2017-11-15 00:00:00 |   |    | 

Masar Ibrahim Al-Khalil, teda Abrahámova cesta, taký poetický názov má trasa, ktorá vedie Západným brehom Jordánu. Turisti na nej konečne môžu spoznať nielen množstvo historických pamiatok Palestíny, ale aj drsnú krásu tunajšej prírody.



 

Tri hlavné monoteistické náboženstvá - judaizmus, kresťanstvo aj islam považujú za otca svojej viery rovnakú postavu. Je ňou Abrahám (alebo Ibrahim), ktorý žil okolo roku 2000 pred Kristom. S rodinou cestoval cez oblasť Úrodného polmesiaca, Arabský polostrov a údolie Nílu a práve toto putovanie bolo inšpiráciou pre vznik Masar Ibrahim Al-Khalil, turistickej cesty naprieč Palestínou.

Kopce s olivovými hájmi na severe, nekonečná púšť na juhu a medzitým množstvo vzácnych historických pamiatok. Taká je Abrahámova cesta, na ktorej turisti spoznajú nielen dejiny národa, ktorý tu odnepamäti žije, ale aj zvyky a život bežných obyvateľov.

Trasa meria 330 kilometrov a vedie z dediny Rummana 17 kilometrov severovýchodne od Dženínu (Jenin) do dediny Beit Mirsim južne od Hebronu. Prechádza cez 53 miest a dedín, kde môžu návštevníci spoznať typickú palestínsku pohostinnosť.

Trasa je rozdelená do 21 úsekov, absolvovanie každého z nich trvá jeden deň. Cez noc turistov obvykle prichýlia domáci, alebo prespia v beduínskych stanoch. V divokej oblasti medzi Jerichom a Betlehemom sa dokonca nocuje v jaskyniach.

Na Abrahámovej ceste v Palestíne spoznajú turisti množstvo zaujímavých lokalít, k tým najvýznamnejším patria tieto:

 

HEBRON

Hebron prezývajú aj „mestom Abraháma“, práve tu je totiž patriarcha aj so ženou Sárou podľa židovskej, kresťanskej aj moslimskej tradície pochovaný. Pre židov je po Jeruzaleme (ktorý sa nachádza len 30 kilometrov severne) druhým najsvätejším mestom. Hebron patrí k vôbec najstarším osídleniam Blízkeho východu, za panovania kráľa Dávida bol hlavným mestom jeho kráľovstva. Najvýznamnejšou pamiatkou je Mauzóleum patriarchov, kde sú údajne okrem Abraháma a Sáry pochovaní aj Adam a Eva, Izák a Rebeka a Jákob a Lea. Nad ich hrobom nechal slávny vládca Herodes postaviť svätyňu, ktorá po viacerých rekonštrukciách stojí dodnes.

 

JERICHO

Prvé osídlenie oblasti je datované do obdobia spred 11 tisíc rokov, Jericho je teda považované za najstaršie známe mesto sveta. Môže sa pýšiť aj ďalším prvenstvom, v období medzi rokmi 8350 a 7370 pr. Kr bola tunajšia osada ohradená kamenným múrom s niekoľkými vežami, ktoré sú považované za najstaršie mestské hradby. Najvzácnejšou atrakciou Jericha je však „Hora pokušenia“, kde vraj Ježiša pokúšal diabol. Vo výške 360 metrov nad  morom sa tam týči ortodoxný kláštor, kam každý január prichádza množstvo pútnikov. Vzácnou historickou pamiatkou je aj kláštor sv. Juraja z 5. storočia, ktorý sa nachádza v nádhernom údolí Wadi Qelt.

 

BETLEHEM

Betlehem sa nachádza 8 kilometrov južne od Jeruzalema a je centrom palestínskeho cestovného ruchu. Podľa tóry bol v tomto meste Dávid korunovaný za kráľa Izraela, predovšetkým však evanjeliá Betlehem označujú za miesto narodenia Ježiša Krista. Neďaleko jaskyne, kde údajne prišiel svet, vznikol na popud Konštantína Veľkého a jeho matky Svätej Heleny už v 4. storočí prvý kresťanský kostol - Chrám Narodenia Pána. Práve ten je prirodzene najnavštevovanejšou pamiatkou Betlehema.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Masar Ibrahim / Frits Meyst, Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa