Slovenka v Ázii: 5 vecí, ktoré vás v Mjanmarsku vyvedú z miery

2017-05-15 00:00:01 |   |    | 

Mjanmarsko je krajinou v juhovýchodnej Ázii, ktorej brány sa v súčasnosti čoraz viac otvárajú turistom. Je to iný svet so špecifickou kultúrou a zvykmi. Tie najneobvyklejšie nám predstavila Slovenka Zuzana, ktorá počas svojich ciest navštívila aj túto krajinu.



 

Pomaľované tváre v mjanmarských uliciach

Nielen ženy a deti, ale aj muži si nanášajú na tvár žltobielu farbu. Ide o tradičnú prírodnú kozmetiku, ktorá je vyrobená z kôry stromu thanaka. Kôru zbrúsia na kruhovej doske a zmiešajú s troškou vody. Táto skrášľujúca kozmetika má viacero účinkov - chráni pred slnkom, ochladzuje tvár a pôsobí aj proti akné. Nanášajú si ju najmä na líca, deti ňou majú často potretú celú tvár. Zvyčajne si ňou maľujú na líca len kruhy, ale niektoré ženy si vytvárajú aj krásne listy či kvety. Vyskúšala som ju viackrát, raz sa mi dokonca jedna miestna žena sama ponúkla, že mi ňou namaľuje tvár. Po jej nanesení som skutočne cítila príjemný chlad, a to najlepšie, cítila som sa ako pravá Mjanmarčanka!

 

Miestna droga

Stačí sa prejsť po mjanmarských uliciach a narazíte na mnoho stánkov, v ktorých predávajú drogu betel. Miestni ju vyrábajú z orecha palmy arekovej, tabaku, vápna a korenia. Muži si list so zmesou vkladajú pod peru a žujú, z čoho majú červené zuby a pery. Často si odpľúvajú, červené fľaky na zemi neprehliadnete. Keď sa na vás usmejú, „očarí“ vás ich krvavo červený, pokazený chrup. Táto zmes im dodáva energiu, no kazí zuby a spôsobuje rakovinu ústnej dutiny. Z mužov, ktorí betel žujú, cítiť kyslastý zápach.

 

Cmukanie na čašníka

Sedím v reštaurácii a zrazu začujem zvláštny zvuk, ktorý pripomína bozkávanie. V mjanmarských reštauráciách týmto zvukom volajú na čašníka. Nedalo mi to, vyskúšala som a naozaj to fungovalo.

 

Zvláštny odev mužov

Prvá vec, ktorá ma zaujala po vystúpení z lietadla, bolo oblečenie mužov. Všetci mali na sebe sukne. Chvíľku mi trvalo, kým som si na ten pohľad zvykla. Neskôr som sa od jedného miestneho dozvedela, že tento kus oblečenia sa nazýva longyi a patrí medzi tradičné oblečenie pre mužov. Longyi je šité do valcovitého tvaru a vpredu sa uväzuje na uzol. Niekedy si muži longyi pre väčší komfort vyhŕňajú na úroveň kolien. Nosia ho kdekoľvek, či už pri práci, alebo len tak do mesta.

 

Dobrá nálada všade navôkol

Mjanmarci sú skvelí! Priznám sa, ich kultúra mi pripadala niekedy bližšia ako tá naša. Nielen preto, že sa vždy usmievajú a sú otvorení, ale čo sa mi nesmierne páčilo – radi si spievajú (aj na plné hrdlo), a to kdekoľvek! – na ulici, v obchode, v reštaurácii… Jednoducho dobre naladený národ vždy a všade!

Je ešte veľa ďalších vecí, ktoré ma v Mjanmarsku prekvapili, ale o tých už písať nejdem, jednoducho tam treba ísť a zažiť si ich na vlastnej koži. Ak sa raz Mjanmarsko rozhodnete navštíviť, zaručujem vám, že to bude pre vás príjemný zážitok.

 

Autor: Zuzana Lukáčová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zuzana Lukáčová
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa