Mystický Izrael: Spoznajte tri nádherné mestá, v ktorých začal príbeh našej kultúry

2016-08-06 00:00:01 |   |    | 

Ten fascinujúci príbeh pozná každý a pápež František o ňom tweetuje v deviatich jazykoch: Chudobný tesár hlása mier a lásku a nakoniec ho ukrižuje jeho vlastný ľud. Prevedieme vás cez tri nádherné miesta, ktoré tvoria veľmi dôležité historické pozadie základného príbehu našej kultúry.



 

A začneme  netradične priamo tam, kde príbeh končí – v najposvätnejšom mieste židov, kresťanov a moslimov, ktorému už z diaľky dominuje Skalný dóm na Chrámovej hore. Jeho zlatisto sa lesknúcu kupolu nemožno prehliadnuť.

 

Jeruzalem

Svoju púť tu môžete začať na Olivovej hore v malej kaplnke kostola Dominus Flavit v tvare slzy, kde vraj Ježiš plakal nad osudom mesta Jeruzalema. Na svahoch legendárnej hory sa nachádza Getsemanská záhrada, kde Ježiša zatkli rímski legionári. V pokojnej záhrade sa dnes týčia mohutné prastaré olivovníky.

Po Krížovej ceste (má celkovo 14 významných bodov) sa môžete prejsť kdekoľvek, ale tú jedinú originálnu nájdete v Jeruzaleme. Prejsť sa po tých pravých miestach, po ktorých pred dvomi tisícmi rokov kráčal Ježiš Nazaretský na vrch Golgota (v preklade Lebka), to je duchovný zážitok najvyššieho stupňa!

Ďalšie tipy na to, čo v Jeruzaleme ešte môžete vidieť:

  • Vložte si svoje životné prianie do škár najposvätnejšieho miesta židov, Múru nárekov.
  • Za hradbami starého mesta na hore Sijón navštívte hrob biblického kráľa Dávida a nad ním umiestnené miesto Večere Pána (Večeradlo), kde Ježiš naposledy jedol so svojimi 12 učeníkmi.

 

Nazaret

Práve v tomto pozoruhodnom pútnickom meste (v preklade Kvet Galiley) oznámil archanjel Gabriel Panne Márii, že porodí Ježiša. Na mieste, kde sa to stalo, máte možnosť si prezrieť ďalšie miesta, kadiaľ kráčala história. Dnes tu stojí krásna Bazilika Zvestovania, najväčší kresťanský komplex Blízkeho východu.

Ďalším zaujímavým bodom Nazaretu je kostol Sv. Jozefa, ktorý je postavený na mieste dielne tesára Jozefa (tu sa Ježiš naučil tesárske remeslo), manžela Márie. A len 8 kilometrov od mesta smerom na sever sa nachádza Kána Galilejská – miesto, kde Ježiš uskutočnil prvý zázrak, keď premenil pri svadobnej hostine vodu na víno.

Vedeli ste o najznámejšej knihe sveta – Biblii - tieto veci?

  • Je k dispozícii v 2454 prekladoch (prvá anglická verzia je z roku 1382, v Čechách to je Bible leskovecko-drážďanská z roku 1360).
  • Môžete v nej nájsť zmienku o jednorožcoch.
  • Obsahuje 3 566 480 písmen, vyše 773 tisíc slov a 31 tisíc veršov.
  • Prisahať na Bibliu (ako sa to tradične deje v USA pri súdnych pojednávaniach) je samotnou Bibliou zakázané.
  • Boh podľa nej zabil minimálne 2 400 000 ľudí, kým Satan len 10.
  • Menelik II. (etiópsky cisár na prelome 19. a 20. storočia) zjedol vždy pár stránok z Biblie, aby sa mu upokojil žalúdok

.

 

Betlehem

V tomto meste vznikli Vianoce a tradície stavania tzv. betlehemov. Tu sa totiž „s ovečkami a na sene“ podľa legendy Ježiš narodil a sem tiež doviedla Betlehemská hviezda Troch kráľov, ktorí priniesli darčeky a požehnanie malému Ježiškovi.

Najnavštevovanejším turistickým miestom spojeným s Ježišovým narodením (stojí v blízkosti jaskyne, kde došlo k narodeniu) je Bazilika Narodenia Pána – vôbec najdlhšie fungujúci kresťanský kostol na svete. Jeho základy siahajú do 4. storočia.

Kráčať po miestach s takou bohatou históriou a spoznávať ich nemenej zaujímavú súčasnosť, to je zážitok, na ktorý sa len tak ľahko nezabúda. Vrele ho odporúčame.

 

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Vydajte sa do magickej krajiny plnej kontrastov a farieb

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, pre vás vybrala tento zájazd z ponuky poznávacích zájazdov po Izraeli.

 

 

Navštívte srdce európskej civilizácie


Izrael – tajuplná križovatka medzi Orientom a Európou – vábi svojou históriou a očarujúcim pôvabom na každom kroku. Veď po tejto krajine chodil samotný Ježiš Nazaretský. A na čo sa môžete v krajine sedemramenného svietnika tešiť? Rímske pamiatky, nádherne sfarbené západy slnka nad púšťou, kľukaté uličky a ruch Svätého mesta Jeruzalema alebo jemne šumiace vlny Galilejského jazera.

 

 

Je to more, nie je to more..?

Pri návšteve Izraela je zhotovenie fotografie, na ktorej odpočívate vznášajúc sa na hladine Mŕtveho mora bez nafukovacieho matraca či inej plávajúcej pomôcky (a k tomu si ešte navyše aj čítate knihu alebo časopis), nepísanou povinnosťou – túto atrakciu skrátka nemôžete vynechať. Prečítajte si o jeho bohatej histórii a tiež nie úplne veselej súčasnosti na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa