Zanzibar – domov aromatických korenín a jedinečnej kultúry

2017-09-20 12:00:00 |   |    | 

Zanzibar je autonómny štát, ktorý spadá pod správu Tanzánie. Jeho brehy obmýva Indický oceán a okrem turizmu je tu hlavným zdrojom obživy pestovanie korenín. Práve odtiaľto pochádza značná časť produkcie škorice, čierneho korenia, bobkového listu alebo muškátového orieška. Z toho dôvodu Zanzibar často prezývajú aj voňavým ostrovom, ktorý vás príjemne prekvapí tým, ako jeho domáci obyvatelia často lipnú na tradíciách. Tie im pomáhajú prekonať niekedy neľahký osud a hlavne pripraviť atraktívnu pôdu pre zvedavých turistov.



 

Top atrakciou sú tie najkrajšie pláže

Hlavným dôvodom pre dovolenku v Zanzibare sú pláže. Takmer celé pobrežie má rovinatý terén so zlatistým alebo bielo žiariacim pieskom. K tomu si pridajte ešte pohľad na stále krásne priezračné vody Indického oceána a budete mať pocit, že niet krajšieho miesta na svete. Veľkou výhodou je, že zanzibarské pláže nie sú preplnené turistami. Poľahky nájdete lokality, kde si môžete oddýchnuť a zaplávať sami. Nebuďte však prekvapení, ak v oblasti vidieka nájdete na pobreží prechádzať po pláži celé stáda zvierat spolu s pastiermi. Napríklad Mangapwani leží ďalej od väčších rezortov a ponúka dostatok súkromia. Kimzimkazi je zase skvelé miesto pre tour s delfínmi, ale aj na rôzne vodné aktivity. I keď sa tam nenachádzajú hotely, popri pláži je vybudovaných niekoľko ihrísk a zábavných zón.

 

Kamenné mesto

Historické centrum Stone Town v meste Zanzibar City patrí k najobľúbenejším atrakciám v Zanzibare. Veľmi cenené sú staré budovy, ktoré sú vyrobené práve z kameňa, podľa ktorého dostali pomenovanie. Taktiež sa tam však nachádzajú trhy, na ktorých však nenájdete iba domáce špeciality a typické koreniny, ale hlavne umelecké predmety vyrobené domácimi remeselníkmi. V Kamennom meste nájdete tiež špeciálnu štvrť venovanú kaviarňam, v ktorej môžete ochutnať pravú čerstvú kávu Arabica.

 

Prison Island plný korytnačiek

Malé Galapágy máte aj neďaleko Zanzibaru na malom ostrovčeku pri South Town. V 19. storočí sa využíval ako väzenie pre neposlušných otrokov. V súčasnosti však slúži na vznešenejšie účely. Nachádza sa na ňom farma s obrými korytnačkami, ktorú by ste mali navštíviť v poobedňajších hodinách. Vtedy totiž majú pravidelne čas kŕmenia, ktorého sa môžete zúčastniť aj vy a občerstviť tieto vznešené živočíchy. V okolí sú vynikajúce podmienky na šnorchlovanie a plávanie.

 

Farmy s korením

Zo Zanzibaru by ste nemali odísť bez toho, aby ste si nakúpili to najlepšie korenie. Vďaka vynikajúcim podmienkam tam môžu pestovať niekoľko druhov ako klinčeky, muškátový orech alebo čierne korenie. Niektoré farmy sú zmiešané, iné sa špecializujú iba na jediný druh. Pre turistov ponúkajú organizované návštevy, na ktorých sa dozviete viac informácií o ich pestovaní a taktiež si môžete zakúpiť priamo čerstvé koreniny. Zabezpečiť si ich môžete pomocou tour, ktoré ponúkajú tunajšie hotely.

 

Katedrála postavená na pôde trápenia

Zanzibar bol počas dejín známy aj kvôli obchodovaniu s otrokmi. V historickom Stone Town sa kedysi nachádzal jeden z najväčších obchodov s otrokmi. Trh fungoval do roku 1873, potom ho definitívne zavreli a na jeho pôde neskôr vybudovali anglikánsku katedrálu. Táto spomienka však nebola dostatočne silná a na znak úcty voči všetkým ľuďom, ktorých takto predali do nevoľníctva, vytvorili na rovnakom mieste špeciálny pamätník.

 

Tipy a triky:

Cesta: Do Zanzibaru sa dostanete letecky z Viedne. Priame lety zatiaľ nie sú, za cestu s jedným prestupom zaplatíte približne 450 eur, ak chcete cestovať lacnejšie, musíte absolvovať dva prestupy.  Lacno vás vyjde aj priamo zaplatenie si dovolenky, keď najmä hotely nižšej kategórie sa vám oplatia viac, ako kupovať samostatnú cestu a zariadiť si vlastné ubytovanie.

Víza: Pre vstup do krajiny potrebujete rovnaké víza ako pri ceste do Tanzánie. O víza môžete požiadať priamo na letisku alebo ešte pred vstupom na zastupiteľstve v Berlíne. Cena víz je 50 dolárov, ich platnosť je 6 mesiacov. Na ich získanie potrebujete mať kúpenú spiatočnú letenku a preukázať sa dostatkom financií.

Odporúčané očkovania: Naše MZV odporúča absolvovať okrem základných očkovaní proti tetanusu a hepatitíde najmä prevenciu pred žltou zimnicou. Dávajte si pozor aj na týfus, ktorý môžete dostať zo zlej vody a pri slabšej hygiene potravín.

Mena: V Zanzibare sa platí tiež tanzánskym šilingom. Jeho aktuálna hodnota je 40 centov za 1000 šilingov. Berte si dostatočnú hotovosť, bankomaty majú len vo veľkých mestách a bankové karty vám vezme len pár obchodov.

Klíma: V krajine je stála tropická teplota. Najhorúcejšie je tam počas našich zimných mesiacov. Od mája tam vládne obdobie dažďov, tie však nebývajú dlhodobé a silné.

Náklady: Najväčšiu investíciu bude predstavovať letenka. Zvyšné náklady nie sú až tak vysoké, pre Slovákov je to lacná krajina, keď sa cena za ubytovanie pohybuje v závislosti od konkrétnej oblasti od 20-25 eur za noc. Vo všetkom treba zjednávať, pretože domáci si radi privyrobia na neskúsených turistoch.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa