Plavba po tráve: Elblaský kanál ponúka skutočne netradičný zážitok

2017-11-07 11:54:44 |   |    | 

Niektoré pamiatky nám dala príroda, iné vznikli na základe šikovnosti ľudského umu a majstrovstva ich rúk a ďalšie sú zas spojením oboch faktorov. Takým je aj Elblaský kanál v Poľsku, skvelá ukážka symbiózy prírody a človeka.



 

Návrh pruského inžiniera

V 19. storočí museli vtedajší obyvatelia Mazúrskych jazier vymyslieť systém dopravy, ktorý by im pomáhal pri presunoch tovaru na Baltské more. Chceli zlepšiť dodacie doby a taktiež potrebovali všetkým výrobcom zjednodušiť podmienky na obchodovanie. So zaujímavým nápadom vtedy prišiel talentovaný pruský inžinier Georg Jacob Steenke. Ten zostrojil systém špeciálnej kanálovej dopravy, ktorá umožňovala presúvať vodné dopravné prostriedky po súši. Tak vznikol Elblaský kanál a vytvoril zaujímavý fenomén „plavby po tráve“.

 

Lode sa pohybujú pomocou špeciálnych vozíkov

Elblaský kanál je veľmi cennou technickou pamiatkou. Jeho význam spočíva v špeciálnom riešení presunu lodí, ktoré sa pohybujú pomocou koľají a vozíkov. Hneď po preplavení jazera sa loď uloží na tieto pomôcky a potom sa už púšťa na originálnu plavbu po súši. Počas nej musí prekonať celkové prevýšenie 100 metrov, na jednom mieste je dokonca rozdiel medzi úrovňami terénu vyše 27 metrov. Pri tom lodiam s vozíkmi pomáha systém rúr s vodou a vodného mlyna. Tekutina pri ňom dopadá na veľké lopaty turbíny, ktoré vyvíjajú tlak na mechanizmus, ktorý postupne presúva plavidlo do väčšej výšky. Potom sa loď dostane na vodnú časť kanálu a ďalej sa plaví až po ďalší suchý úsek.

 

Od roku 1925 slúži aj turistom

Prvé práce na Elblaskom kanáli začali v roku 1844. Postupne pribúdali stále nové úseky, ktoré spájali ďalšie časti tohto regiónu a dnes má celý areál dokopy až 150 kilometrov rôznych trás. Kedysi dávno sa používal iba na prepravu dreva a presúvalo sa po ňom len pár lodí. Jedna z nich niesla meno po autorovi projektu Georgovi Jacobovi Steenkemu. Ako sa kanál zväčšoval, pribudli i ďalší lodní prepravcovia. Jeden z majiteľov sa v roku 1925 rozhodol rozšíriť svoje služby a okrem prepravy tovaru vyslal na plavbu i prvú turistickú loď. O dva roky neskôr tu už ponúkali pravidelné vyhliadkové plavby, ktoré predstavovali nádherné zákutia celej oblasti.

 

Zážitkové plavby po Mazúrsku

V súčasnosti už kanál využívajú iba na turistické účely. Ročne sa po ňom prevezie niekoľko tisíc ľudí, ktorí si prídu pozrieť krásu tohto regiónu. Tú si najviac užijú z palúb výletných lodí, ktoré každý deň ponúkajú niekoľko druhov plavieb. Po kanáli sa môžete presúvať na motorovom člne, výletnej lodi alebo malej plachetnici. K dispozícii sú zážitkové zábavné plavby, ale aj edukačné návštevy, počas ktorých si môžete pozrieť historické technické pamiatky alebo vzácne lokality s vysokým výskytom viacerých druhov vtákov. Plaviť sa môžete po rieke Elblag, ale aj po jazerách Jeziorak alebo Družno. Najobľúbenejšou je alternatíva s presunom po súši, počas ktorej zažijete povestnú plavbu po tráve. Dokopy si môžete vybrať až z desiatich možností, ktoré si môžete rezervovať prostredníctvom internetu.

 

Netradičná plavba ponad jazero

Počas jednotlivých plavieb si môžete pozrieť i viacero historických technických zaujímavostí. Prvou je samotný presun lodí po súši. Podobný spôsob prepravy plavidiel mali už iba v Amerike, no ten sa už nepodarilo uchovať. Elblaský kanál je tak jediným stále funkčným kanálom s týmto systémom. Druhou vzácnosťou je najstarší železobetónový most v krajine. Historickou unikátnosťou sú i vozíky, ktoré sa používajú pri plavbe po tráve. A asi najobľúbenejšou technickou atrakciou je presun po koľajniciach, ktoré sú umiestnené ponad jedno z jazier.

 

 

Spiatočné plavby s plným servisom

Dovolenku po Elblaskom kanáli si môžete rozplánovať na niekoľko etáp. Jednotlivé spoločnosti ponúkajú výber medzi jednosmernými alebo spiatočnými plavbami. Cieľom cesty je vždy nejaká zaujímavá lokalita, kde sa nachádza mesto, prírodná alebo kultúrna atrakcia. Tam môžete prespať, potom sa autom alebo miestnou dopravou presuniete k ďalšiemu jazeru a tam sa už opäť nalodíte a preplavíte do inej časti Mazúrska. Plavba obvykle trvá od dvoch do piatich hodín. Na lodi vám poskytnú občerstvenie, takže si môžete dopriať obed alebo drink s krásnym výhľadom na prírodu. Pokiaľ sa vám nepáči tento plán, môžete si zakúpiť spiatočné lístky a vďaka tomu sa dostanete späť k pôvodnému ubytovaniu.

 

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikimedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa