Zaujímavosti, atrakcie

Odhalil zverstvá Stalina, no svet priviedol na pokraj apokalypsy: Pred 130 rokmi sa narodil N. Chruščov

Odhalil zverstvá Stalina, no
2024-04-15 10:00:00

Zanechal značne rozporuplné politické dedičstvo, ktoré charakterizujú mnohé neúspechy a sklamania. Na čele Sovietskeho zväzu stál v rokoch 1953 až 1964. V pondelok 15. apríla uplynie 130 rokov od narodenia sovietskeho štátnika a bývalého prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (ÚV KSSZ) Nikitu Sergejeviča Chruščova. viac »

Unikátny objav pri Balatone: Archeológovia odkryli hrob s kostrami rysa a štyroch psov

Unikátny objav pri Balatone:
2024-04-15 08:00:00

Archeológovia v Maďarsku neďaleko jazera Balaton odkryli nezvyčajný hrob z obdobia raného stredoveku ukrývajúci kostrové pozostatky rysa ostrovida a štyroch psov. Výsledky skúmania vedci zverejnili v marci v odbornom žurnále The International Journal of Osteoarchaeology. TASR informuje na základe správy servera Live Science. viac »

Nekonečné lány žltého pokladu: Najkrajšie repkové polia sú v Číne

Nekonečné lány žltého pokladu:
2024-04-14 12:00:00

Aj u nás síce budeme môcť čoskoro obdivovať nekonečné lány oslnivo žltej repky olejnej, najkrajšiu scenériu však táto rastlinka vytvára v ďalekej Číne. Pokochajte sa pohľadom na ňu. viac »

Skutoční Robinsoni: Muži stroskotali na neobývanom ostrove, zachránil ich nápis z listov

Skutoční Robinsoni: Muži stroskotali
2024-04-14 00:00:00

Americkí námorníci minulý víkend zachránili trojicu stroskotancov, ktorí pri rybárskej výprave uviazli na viac ako týždeň na neobývanom tichomorskom ostrovčeku. Pátraciu skupinu k nim doviedol nápis HELP (POMOC), ktorý vytvorili na pláži z palmových listov a ktorý záchranári spozorovali z lietadla. S odvolaním sa na pobrežnú stráž o tom informujú americké médiá. viac »

V Pompejach odkryli luxusnú čiernu sieň s úžasnými freskami: Zobrazujú hrdinov trójskej vojny

V Pompejach odkryli luxusnú
2024-04-13 12:00:00

Archeológovia našli v starovekých Pompejach impozantnú banketnú sálu s čiernymi stenami a mytologickými motívmi z trójskej vojny. Miestnosť objavili nedávno pri vykopávkach na archeologickom nálezisku v blízkosti sopky Vezuv a teraz bola odhalená v celej svojej kráse, oznámilo včera podľa agentúry APA talianske ministerstvo kultúry. viac »

Galéria najkrajších žien krajiny: Na stene sa stretli princezná s dcérou obuvníka

Galéria najkrajších žien krajiny:
2024-04-12 11:00:00

Za jeho vlády sa z bavorského Mníchova stáva centrum kultúry a umenia. Kráľ Ľudovít I. miluje maliarstvo, sochárstvo i architektúru. Je ale aj znalcom ženských pôvabov a práve najväčším krásaviciam svojej doby sa rozhodne zasvätiť celú obrazovú galériu. viac »

Mušky, žaby, opice: Pred Gagarinom do vesmíru poslali množstvo rôznych zvierat

Mušky, žaby, opice: Pred
2024-04-12 00:00:00

Dňa 12. apríla 1961 vzlietol prvýkrát človek do vesmíru. Sovietsky kozmonaut Jurij Alexejevič Gagarin sa ako prvý človek na svete pozeral na Zem z kozmu. K tejto prelomovej udalosti sa viaže Svetový deň letectva a kozmonautiky, ktorý na podnet Medzinárodnej leteckej federácie (FAI) vyhlásili v roku 1968 . viac »

Cez deň pôst, večer hody: Ramadán v Dubaji je zážitkom, na ktorý len tak nezabudnete

Cez deň pôst, večer
2024-04-09 00:00:00

Už zajtra sa pre moslimov po celom svete začne trojdňový sviatok Íd al-Fitr, ktorý ukončuje ramadán. My sme počas najposvätnejšieho mesiaca navštívili Dubaj a na vlastnej koži spoznali, že práve v tomto období odhalíte jeho najautentickejšiu podobu. viac »

Malebné talianske mestečko láka nových obyvateľov: Ponúka domy za euro aj daňové úľavy

Malebné talianske mestečko láka
2024-04-07 13:00:00

Ak túžite bývať v srdci nádherného Talianska na dosah od hôr, mora aj večného Ríma, možno vás zaujme Patrica. Obyvatelia čarovného stredovekého mestečka by totiž medzi sebou radi privítali nových susedov, a tak ponúkajú domy za euro. Situácia je však o čosi zložitejšia než inde... viac »

Miesto oddychu aj zrodu života: Postele sú viac než len kus nábytku, ich história je plná zaujímavostí

Drevená posteľ z anglického
2024-04-07 00:00:00

Na vetrom ošľahanom pobreží Skaillskej zátoky na západnom pobreží škótskych Orknejských ostrovov sa rozkladá pradávna dedina Skara Brae. Bludisko zelených kopčekov – veľkých jednoizbových domov so silnými múrmi porastenými trávou a prepojených kamennými chodbami – ľudia naposledy obývali asi pred 4500 rokmi. Vnútri každého sídla sa aj napriek tomu nachádzajú predmety povedomé očiam moderného človeka: postele, píše BBC. viac »

Neuveriteľné prírodné divadlo: Sicílska sopka Etna vypúšťala vzácne dymové krúžky

Neuveriteľné prírodné divadlo: Sicílska
2024-04-06 20:00:00

Sicílska sopka Etna v piatok vypúšťala vzácne dymové krúžky. Vystupovali z novej priehlbiny na severnej strane juhovýchodného krátera vulkánu, napísala agentúra AP. viac »

Novým hitom gastronómie je levanduľová káva: Má jej pitie nejaký prínos?

Novým hitom gastronómie je
2024-04-04 16:30:00

Jar je tu a spolu s ňou prichádza obdobie, kedy levanduľa nielen rozkvitne, ale kedy si nájde cestu aj do obľúbeného ranného nápoja mnohých ľudí. Levanduľová káva je čím ďalej tým obľúbenejšia a tento trend zatiaľ nejaví známky toho, že by začínal opadávať - najmä vďaka tomu, že spoločnosť Starbucks nedávno uviedla na trh kávu Iced Lavender Oat Milk Latte, ktorá obsahuje patentovaný levanduľový prášok, napísal server Yahoo! News. viac »

Ľadový muž Ötzi mal vyše 60 tetovaní: Vedci zistili, ako vznikli

Ľadový muž Ötzi mal
2024-04-02 20:00:00

Mnohé tetovania ľadového muža Ötziho vznikli prepichovaním kože špicatým predmetom a nie narezaním kože, ako doteraz predpokladali niektorí vedci. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v European Journal of Archeology. TASR informuje podľa webu Live Science. viac »

Idem zabíjať: V španielskom Leóne majú veľkonočný zvyk s kurióznym názvom

Idem zabíjať: V španielskom
2024-03-31 14:30:00

Pre Španielov je Veľká noc veľkým sviatkom, týždeň organizujú procesie s alegorickými sprievodmi na motívy z Ježišovho života, ale tiež majú množstvo zvykov a tradícií. Niektorých sú veľmi kuriózne. Napríklad v meste León na severozápade Španielska niektorí cez veľkonočný týždeň hovoria "idem zabíjať Židov", čo ale znamená, že idú do baru popíjať koktail. Napísal o tom server The Times of Israel (ToI). viac »

Ženy v Afganistane majú extrémne ťažký život: Malika nevidí, no predsa dáva nádej iným

Ženy v Afganistane majú
2024-03-31 12:00:00

Keď sa pred dvoma rokmi v Afganistane k moci opäť dostalo radikálne islamistické hnutie Taliban, Malikine sny o štúdiu na univerzite sa rozplynuli. Podobne ako nádeje miliónov ďalších afganských dievčat na vzdelanie. Dvadsaťjedenročná Malika je navyše od narodenia nevidiaca a v mnohom je odkázaná na pomoc rodiny, napriek tomu sa nevzdáva a teraz z domova pomáha prostredníctvom internetu viac ako 120 ženám, z ktorých mnohé tiež prišli o zrak, napísal denník The National, vychádzajúci v Spojených arabských emirátoch. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa