Lonely Planet zverejnil TOP európske destinácie 2017: Výber je veľkým prekvapením

2017-05-26 00:00:01 |   |    | 

Ak ešte stále váhate, kam zamieriť za poznaním a oddychom tento rok, máme pre vás malú pomôcku. Najväčší vydavateľ knižných sprievodcov Lonely Planet zverejnil desiatku najzaujímavejších európskych destinácií na rok 2017. Možno je medzi nimi aj cieľ vašej ďalšej cesty.



 

1. Záhreb, Chorvátsko

Hlavným mestom Chorvátska väčšina z nás len prefrčí s vidinou oddychu pri mori. Je to však škoda, Záhreb má návštevníkom rozhodne čo ponúknuť. Nájdete tu viaceré historické pamiatky, nádhernú architektúru a rušný nočný život, za ktorým sem cestuje čoraz viac turistov.

 

2. Gotland, Švédsko

Najväčší švédsky ostrov očarí najmä romantické duše. Snúbi sa tu vikingská história s jednoduchosťou ostrovného života. Na ostrove sa zachovalo viacero ruín kostolov a očarujúce je aj stredoveké mesto Visby, obohnané pôsobivými kamennými hradbami.

 

3. Galícia, Španielsko

Ešte donedávna poznali turisti v španielskej Galícii len pútnické mesto Santiago de Compostela. Dnes však konečne objavujú aj 1000 kilometrov pobrežia s malebnými rybárskymi dedinkami, stovkami pláží a reštauráciami, kde si môžete vychutnať tie najlepšie pokrmy z rýb a morských plodov.

 

4. Sever Čiernej Hory

Táto destinácia je ideálna pre všetkých milovníkov potuliek v prírode. Mnoho turistických a cyklistických chodníkov ponúka nielen aktívny oddych, ale aj nádherné výhľady. Navštívte napríklad Národný park Durmitor s kaňonom rieky Tara, ktorý patrí k najhlbším na svete.

 

5. Leeds, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska

Priemyselný Leeds sa za ostatné roky veľmi zmenil a stal sa ideálnou destináciou na víkendový pobyt. Turisti sem prichádzajú za bohatým nočným životom, zaujímavými kultúrnymi podujatiam aj za gastronomickými zážitkami.

 

6. Alentejo, Portugalsko

Portugalský región Alentejo zostáva tak trochu v tieni susedného Algarve. Tunajšie pláže sú pritom rovnako krásne a o poznanie pokojnejšie. Celé pobrežie je súčasťou národného parku, preto tu nájdete žiadne hotely ani rezorty. Za návštevu však stojí aj stredoveký hrad Marvao s nádherným výhľadom.

 

7. Severné Nemecko

Ak plánujete cestu do Hamburgu, bola by škoda, nevyhradiť si zopár dní aj na spoznávanie okolia. Severné Nemecko je známe nádhernými jazerami, riekami aj pobrežím. Vyhľadávaným je aj tunajší palác Schwerin, postavený na rovnomennom jazere.

 

8. Moldavsko

Vínne pivničky a na útesoch postavené kláštory, presne tým láka zahraničných návštevníkov Moldavsko. Ochutnajte miestne červené víno, ktoré krajinu preslávilo po celom svete a rozhodne nevynechajte ani návštevu kláštora Curchi v nádhernom prostredí údolia Vatici.

 

9. Pafos, Cyprus

V minulom roku bol Pafos Európskym hlavným mestom kultúry, tento rok sa zas dostal na zoznam najatraktívnejších európskych destinácií. To všetko vďaka nádhernému pobrežiu a viac ako 5000 rokov starým pamiatkam. Teploty tu len zrieka klesnú pod 24 stupňov, takže si ich môžete vychutnať po celý rok.

 

10. Le Havre, Francúzsko

Známy prístav vo francúzskej Normandii leží v delte rieky Seina a vďaka povojnovej architektúre je zapísaný na zozname UNESCO. Labužníci vyhľadávajú reštaurácie a bary, milovníci umenia zas nevynechajú Múzeum moderného umenia André Malrauxa, ktoré vystavuje aj Monetove Lekná.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
2.7/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa