VIDEO Tvárou v tvár predátorovi: Šnorchlovali sme so žralokmi veľrybími

2017-05-19 00:00:01 |   |    | 

Ostrov Cebu patrí medzi najkrajšie miesta na Filipínach. Nájdete tu nádhernú prírodu, tyrkysové more, krásne vodopády a rozmanitý podmorský svet. A práve tu sa vám núka aj jeden vskutku jedinečný zážitok - šnorchlovanie so žralokmi veľrybími.



 

Pri návšteve ostrova Cebu by ste rozhodne nemali vynechať návštevu mestečka Oslob. Je to totiž jediné miesto na Filipínach, kde sa môžete celoročne potápať so žralokmi veľrybími. Tomuto druhu našťastie človek nechutí, no svojim obrovským telom aj tak vzbudzuje poriadny rešpekt.

A ako to celé prebieha? Žraloky je možné pozorovať od skorého rána do obeda. Predtým, než sa ponoríte, musíte absolvovať krátke školenie. Miestni pracovníci vám vysvetlia, ako sa vo vode správať a čoho sa vyvarovať.

Počas pozorovania žralokov by mali platiť nasledujúce pravidlá (hoci ich dodržiavanie je otázne):

  • nefotografovať žraloky s bleskom
  • nenatierať sa pred vstupom do vody opaľovacím krémom alebo olejom
  • minimálna vzdialenosť od žraloka by mala byť 4 m
  • nedotýkať sa žralokov a neobmedzovať ich pri plávaní

Po krátkom školení nasadnete na loďku, ktorá vás zavezie pár metrov od brehu, kde sa už nachádza množstvo podobných zvedavcov. Oproti týmto loďkám sú rybári, ktorí žraloky kŕmia, a to je práve záruka, že turisti žraloky určite uvidia. Šnorchlovanie pri týchto modrozelených tvoroch s bielymi škvrnami trvá približne 30 minút.

Keď som skočila do vody, za pár sekúnd sa predo mnou zjavil obrovský žralok. Nebudem tvrdiť, že som zo začiatku nemala strach, najmä keď začal plávať oproti mne. Po chvíli však strach opadol a ja som si užívala pohľad na tie obrovské, ale zároveň rozkošné tvory. Pozorovala som, ako si plávajú a ako svojimi veľkými ústami hltajú vodu. Žraloky veľrybie sa totiž živia planktónom a rybami. Našťastie človeku neublížia,“ spomína na nezabudnuteľný zážitok Zuzana, ktorá ho vrelo odporúča aj ostatným.

 

Autor: Zuzana Lukáčová

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: Zuzana Lukáčová
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa