Romantická Verona: Mesto, ktoré nadchlo Shakespeara

2017-05-28 00:00:01 |   |    | 

Na návštevu niektorých miest by ste si mali počkať, pokiaľ budete zamilovaní. Benátky, Paríž, ale aj Verona chutia úplne inak, ak sa ich ulicami prechádzate držiac svoju lásku za ruku. Talianska Verona sa dostala na takýto zoznam kvôli Rómeovi a Júlii. I keď ide v skutočnosti o fiktívne postavy, aj tak má ich príbeh na turistov čarovnú moc a láka mnoho turistov práve do Verony.



 

Najjednoduchšie je to cez Miláno

Verona sa nachádza v severnej časti Talianska. Zo Slovenska sa tam nedostanete priamou leteckou linkou. Môžete však letieť do Milána, odkiaľ sa do Verony dostanete za dve hodiny. Druhou alternatívou je letieť z Viedne alebo Budapešti do Benátok a potom sa presunúť hodinu a pol miestnou dopravou. Lacnejšie je cestovať z Maďarska, kde môžete využiť služby nízkonákladovej leteckej spoločnosti. Letenka v akcii v tom prípade stojí od 20 eur vyššie.

Najjednoduchšou možnosťou však zostáva doprava autom. Cesta z Bratislavy trvá niečo vyše sedem hodín a výhodou je, že takto si môžete naplánovať dlhšiu dovolenku a pozrieť celý región.

 

Ako to bolo s najslávnejšími zaľúbencami?

Top pamiatkou Verony je nepochybne slávny balkón na dome Kapuletovcov, kde sa odohrala známa scéna z Rómea a Júlie. Pravda je však taká, že i keď bol dej tohto príbehu situovaný do Verony, v skutočnosti sa tam táto dráma neudiala. Talianski historici však pripúšťajú možnosť, že sa Shakespeare mohol inšpirovať menom jednej slávnej veronskej rodiny. Dokonca i dom s legendárnym balkónom bol postavený až po zverejnení romantického diela. Keďže podľa domácich najlepšie spĺňal knižný popis budovy, vytvorili tam špeciálne múzeum, ktoré malo pripomínať jedno z najznámejších diel anglického spisovateľa.

 

Veronský amfiteáter

Najstaršou pamiatkou mesta je starý amfiteáter, ktorý bol postavený v 1. storočí. Najmä v Taliansku nájdeme niekoľko podobných stavieb, ktoré odkazujú na pôvodnú rímsku kultúru. Veronská stavba je vzácna v tom, že sa uchovala vo veľmi dobrom stave. Dokonca i v súčasnosti slúži na organizovanie veľkých kultúrnych akcií a naraz sa tam môže stretnúť 15 000 ľudí. Najznámejším podujatím je operný festival, ktorý sa koná počas letných mesiacov.

 

Pevnosť Castelvecchio a most Scaligero

Počas panovania rodiny Scaliger vzniklo vo Verone niekoľko dôležitých pamiatok. Prvou je pevnosť Castelvecchio, ktorá bola postavená v 14. storočí. V minulosti bola slúžila ako dôležitá obranná budova mesta. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum umenia, v ktorom si môžete pozrieť napríklad diela Rubensa alebo Guardiho. Súčasťou pevnosti je aj most Scaligero, ktorý prechádza ponad rieku Adiža (tal. Adige) a vytvárajú ho tri dominantné oblúky. Rodine Scaliger slúžil ako úniková cesta z mesta, keď ich napadli nepriatelia. Počas svojej histórie bol niekoľkokrát zrekonštruovaný. Posledné úpravy na sa ňom robili ešte počas predošlého storočia.

 

Veža Lamberti

Najvyššou budovou mesta je veža Lamberti. Nájdete ju v historickom centre a aj v súčasnosti je prístupná verejnosti. Na vyhliadkovú plošinu sa môžete dostať buď výťahom, alebo ak si chcete preveriť kondičku, môžete vyjsť pešo 238 schodov. Zaujímavosťou je, že i keď ide o pomerne jednoduchú stavbu, jej výstavba trvala takmer tri storočia. Krátko po dokončení ju navyše zasiahol blesk a vežu museli rekonštruovať. Pri tejto príležitosti ju ešte o pár metrov vyvýšili.

 

Piazza delle Erbe

Hlavným námestím Verony je Piazza delle Erbe. Má typickú atmosféru talianskych stredovekých mestečiek. Pri jeho návšteve by ste nemali okrem veži Lamberti vynechať ďalšie tri dominanty. Prvou je fontána s Madonnou Veronskou, ktorá je postavená z mramoru. Nachádza sa tam tiež historická radnica a nádherný dom Mazzanti, ktorý má bohaté freskové zdobenie. Na námestí sa pravidelne konajú trhy s prevažne lokálnym tovarom. Takto si chceli uctiť tradíciu mesta, keďže toto miesto už od prvých počiatkov patrilo práve obchodníkom.

 

Bazilika San Zeno Maggiore

Vo Verone sa nachádza niekoľko zaujímavých kostolov, medzi ktorými vyniká Bazilika San Zeno Maggiore, ktorá najskôr plnila funkciu kláštora. Zasvätená je svätému Zenovi, ktorý je patrónom mesta Verona. Bazilika je významným predstaviteľom románskej architektúry v tejto časti Talianska. V jej interiéri nájdete 48 kamenných reliéfov, na ktorých sú zobrazené rôzne výjavy z Biblie.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa