Maľované domčeky a ľudová výzdoba: Najkrajšou dedinkou Poľska je Zalipie

2017-05-17 12:00:00 |   |    | 

Tradičné ľudové motívy a zvyky získavajú v poslednej dobe na popularite. Vďaka tomu sa dostali do popredia aj naše typické folklórne prvky, z ktorých je nepochybne najznámejším vzor zdobenia na čičmianskych dreveniciach. Podobným spôsobom teraz vo svete zarezonovali aj naši severní susedia. Poliakom sa nenápadne podarilo spopularizovať dedinku Zalipie, ktorá vyzerá ako z dielne umeleckého maliara.



 

Farebná rozprávka

Ak bývate pri hraniciach s Poľskom, nemáte to do Zalipia až tak ďaleko a pokojne sa tam môžete vybrať aj na kratší jednodenný výlet. Cesta zo Starej Ľubovne tam trvá 2 a pol hodiny, z Trstenej je to o štvrťhodinku dlhšie. Ak bývate ďalej, môžete si urobiť príjemný víkendový pobyt, keď si zorganizujete väčší výlet spojený s návštevou Krakova a Zakopaného, prípadne sa zastavíte aj na nákupy na obľúbených trhoch v Novom Targu. Zalipienajkrajšiu vás hneď po príchode už na prvý pohľad upúta svojou pestrosťou. Všetko, kam vám dosiahne zrak, je pomaľované kvetinovými vzormi a každý domček sa navyše odlišuje aj iným farebným ladením.

 

Storočná tradícia

Zvyk zdobenia domčekov v Zalipí je starý niekoľko desaťročí. Po skončení 2. svetovej vojny si domáci obyvatelia vymysleli zaujímavú činnosť, vďaka ktorej mali zabudnúť na predošlé ťažké roky. Vtedy každá žena v dedine vyzdobila svoju domácnosť rôznymi motívmi kvetov. Štetce si vyrábali zo štetín z konských alebo kravských chvostov a prírodné boli aj farby, ktorých základ tvoril tuk. Niekedy mali maľby nielen ozdobný, ale aj praktický charakter. Domáci obyvatelia totiž nemali veľa peňazí a keď ich domy chátrali, pomohli im tieto ozdoby zamaskovať aj pár nedostatkov. Maľby však nemali trvalý charakter, lebo v minulosti neboli natoľko trvácne, ako sa používajú na výzdobu v súčasnosti. Pod vplyvom snehu a dažďa sa postupne zmývali a zlupovali. Kvôli tomu ich museli pravidelne každý rok obnovovať a ak mali viac peňazí, pridali i novú omietku a predlohy trošku pozmenili a vylepšili.

 

Zdobia interiéry, studne aj stromy

Po vzore svojich mám a starých mám sa tejto tradície chytili aj ďalšie pokolenia. I po rokoch zostalo hlavným pravidlom, že zdobenie zostáva v rukách žien. Tie nakoniec rozšírili tento zalipiensky štýl aj na ostatné časti, nielen na exteriéry ich chalúpok. Postupne začali farebnými kvetmi zdobiť aj jednotlivé izby v ich domovoch, čím ich ozvláštnili a oživili. Potom pokračovali ďalej a tak v Zalipí môžete vidieť netradičné studne, búdy pre psov, lavičky, ale dokonca aj kmene niektorých stromov, ktoré menia celú dedinu na rozprávkový kraj. Hlavný motív zostáva vždy rovnak - prírodné ozdoby a hlavne na rôzne varianty kvetov.

 

Vďaka, pani Curylowa

Najväčším fanúšikom tejto netradičnej techniky maľovania domov bola Felicja Curylowa. Tá často pomáhala s maľbami aj ostatným obyvateľom a snažila sa, aby sa na ich originálny štýl nikdy nezabudlo. Najkrajší dom v dedine, ktorý bol kompletne vyzdobený zalipienskou technikou, patril práve tejto dáme. Keď v roku 1974 zomrela vo veku 70 rokov, rozhodli sa urobiť z jej domu múzeum. Prechádzku dedinou, ktorá je stále z časti obývaná, tak môžete zavŕšiť najkrajšou bodkou na záver.

 

Zaujme aj neďaleký Tarnów

Návštevu Zalipnieho môžete spojiť s aspoň krátkou prestávkou v najbližšom veľkom meste Tarnów. Tak ako v prípade iných poľských miest, i tu je najväčšou atrakciou hlavné námestie, ktoré sa kedysi využívalo ako trhovisko. Viaceré stredoveké budovy na ňom sú prístupné aj pre verejnosť, keďže sa v nich nachádza napríklad radnica alebo niektoré múzeá. Tarnów je známe aj ako mesto sôch. Nesmie chýbať spomienka na poľského pápeža Jána Pavla II. a najnovším prírastkom je podobizeň verklikára. Vzácnou pamiatkou sú chránené pozostatky bývalej židovskej katedrály. K populárnym atrakciám patrí tiež tunajšia katedrála v neogotickom štýle. Neďaleko mesta môžete navštíviť aj ruiny hradu. Cestou na Slovensko sa zastavte ešte v Krakove, ktoré je vzdialené hodinu cesty od Tarnówa, kde môžete prenocovať a na druhý deň si urobiť obhliadku mesta.

 

Autor: David

Foto: Flickr / Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland

 

Zdieľať článok na Facebooku

Flickr / Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa